Zdravlje

Krompir može biti prava smrt za zdravlje ako ga ovako čuvate – jednu stvar nikad ne radite

Krompir može biti prava smrt za zdravlje ako ga čuvate ovako – jednu stvar nikad ne radite!

Krompir
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Mnogi nakon obroka ostatke pečenog krompira umotaju u aluminijumsku foliju i odlože u frižider, ne znajući da time mogu stvoriti idealne uslove za razvoj bakterije Clostridium botulinum. Ova bakterija proizvodi snažan neurotoksin koji može izazvati botulizam ozbiljno trovanje koje se manifestuje simptomima poput slabosti mišića, problema s vidom i disanjem, a u najtežim slučajevima može biti i fatalno.

Clostridium botulinum se razvija u anaerobnim uslovima, odnosno u okruženju bez kiseonika, kakvo se stvara unutar folije. Iako visoke temperature pri pečenju uništavaju većinu bakterija, spore ove bakterije mogu preživeti i aktivirati se kada temperatura padne na nivo pogodniji za njihov rast.

Da biste izbjegli rizik, pečeni krompir nemojte ostavljati u aluminijumskoj foliji nakon pripreme. Umjesto toga, ohladite ga na sobnoj temperaturi, zatim ga odložite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru. Na taj način ćete sačuvati njegov kvalitet i izbjeći potencijalne zdravstvene rizike.

Kako navodi američka klinika Mejo, prvi simptomi trovanja botulinskim toksinom javljaju se u roku od 12-36 sati i to su:

– poteškoće pri gutanju i u govoru

– suha usta

– slabost jedne ili obeju strana lica

– zamućen ili dupli vid

– opušteni kapci

– problemi s disanjem

– mučnina, povraćanje i grčevi u stomaku

– paraliza

Ukoliko primijetite neke od ovih simptoma, obavezno odmah potražite medicinsku pomoć kako biste smanjili rizik od teših komplikacija i fatalnog ishoda, piše espreso.co.rs.