Politika

Košarac: "Bošnjački političari nastoje da izdejstvuju sankcije za Republiku Srpsku"

Ko informiše Borrella i druge, pita se Košarac...

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Bošnjački političari, kao i dio međunarodnih struktura u Sarajevu netačnim informacijama, “friziranim” izvještajima i pogrešnim tumačenjim uzroka političke krize u BiH nastoje da izdejstvuju sankcije za Republiku Srpsku posebno njenog predsjednika Milorada Dodika. To se pokazalo i tokom nedavnog sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU u Briselu”, izjavio je za RTRS ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

“Takva politika je doživjela neuspjeh jer je evropskim zvaničnicima jasno rečeno da je Ustavni sud BiH produkovao krizu, a ne Narodna skupština”, tvrdi Košarac, te dodaje:

-Evropljani nemaju odgovor kada ih pitate kako bi se ponašali da u njihovoj zemlji sude strane sudije i kako bi reagovali kad bi strani državljanin donosio ili ukidao zakone.

Imamo situaciju kada bošnjački predstavnici u delegaciji BiH komentarišu politike Republike Srpske, ja kažem dobro, dajte bilo koji dokument u kojem je Srpska ili Milorad Dodik najavila otcepljenje, pa pitam ove evropske zvaničnike šta je sporno u rečenici da Republika Srpska podržava ustavnu BiH i da je Srpska za dosljednu primjenu Dejtona, nema odgovora”, kazao je Košarac.

“Mislim da u plasiranju informacija iz Sarajevu u Brisel ima previše “sećijske” politike. Tu ključnu odgovornost snosi ambasador Sattler. Kako je moguće kada argumentovano pokažemno stavove Republike Srpske nastaje tajac i ćutanje, a onda na nekom drugom nivou, sastanku, idu druge informacije, pa ko informiše Borrella i druge”, upitao se Košarac.

Prihvati notifikacije