Politika

NES: Predstavnici Trojke se pretvorili u ćutologe u vlasti

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) na sjednici u Sarajevu analiziralo je aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju u zemlji, te je usaglašeno nekoliko stavova o važnim pitanjima u BiH i regionu.

FOTO: FACEBOOK NES BIH
FOTO: FACEBOOK NES BIH

Predsjedništvo NES-a oštro osuđuje teroristički čin na Kosovu i izražava zabrinutost za utjecaj na stanje u Bosni i Hercegovini i bh. građane, koji sa zebnjom prate posljednja dešavanja koja unose nemir i narušavaju sigurnosnu situaciju cijele regije.

Postavljanje barikada na entitetskim linijama teško je tumačiti drugačije nego kao “generalna proba” za odcjepljenje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kako to i najavljuje članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Tražimo od aktuelne vlasti na državnom nivou, posebno od predstavnika Trojke, da upoznaju javnost i građane šta poduzimaju u vezi s ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom pod pokroviteljstvom vlasti bh. entiteta Republika Srpska, imaju li i koji je plan reagiranja u slučaju eskalacije, te da li i dalje, kako su se hvalili, „drže Dodika pod kontrolom“.

Teško se oteti dojmu da su predstavnici Trojke, umjesto konkretnog aktivizma i jasnog plana djelovanja, preuzeli ulogu ćutologa u vlasti. Dok se hvale usvajanjem nekoliko upitnih proevropskih zakona, Dodik i Čović nameću svoju dinamiku i traže da se po njihovom diktatu usvoje ili izmjene po državu najvažnih zakona poput Izbornog zakona i Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Zabrinjavajući je i izostanak konkretne reakcije međunarodne zajednice na antiustavno djelovanje Milorada Dodika i vlasti bh. entiteta RS, koje su u Republici Srpskoj suspendovale Ustav BiH i odluke visokog predstavnika.

NES je isključivo protiv usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH u obliku kako to najavljuju aktuelne vlasti. Smatramo da u ovom trenutku treba prioritetno provesti presude Evropskog suda za ljudska prava, te odustati od usvajanja ovog zakona, a da ovo pitanje, posebno status stranih sudija, treba rješavati u skladu sa Ustavom BiH i to kao zadnji uvjet za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, te odlučno i beskompromisno odbaciti svaki pritisak od strane svih domaćih i međunarodnih političkih aktera. Predsjedništvo NES-a smatra da se reforma izbornog zakonodavstva mora odnositi na teritorij cijele države, a u fokusu iste mora biti jačanje integriteta izbornog procesa i eliminiranje diskriminacije u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Pozdravljamo posljednje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koje su itekako dobro došle u ovom trenutku te ih treba u potpunosti provesti, jer su u skladu sa evropskim vrijednostima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koja je sastavni dio ustavnog i pravnog sistema naše države, navodi se u saopćenju NES-a.

Prihvati notifikacije