Politika

Zdenko Ćosić: Svjesni smo mogućnosti koje kandidatski status pruža BiH

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH Zdenko Ćosić obratio se sudionicima plenarnog zasjedanja COSAC-a u Stockholmu

FOTO: HDZ BIH
FOTO: HDZ BIH

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić obratio se sudionicima redovitog plenarnog zasjedanja Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Europske unije (COSAC), koje se, pod švedskim predsjedanjem Vijećem Europske unije (EU), održava u Stockholmu.

“Iznimna je čast i zadovoljstvo sudjelovati, prvi put nakon što je BiH u decembru 2022. godine dodijeljen kandidatski status, u radu plenuma COSAC-a, koji se odvija pod okriljem švedskog predsjedavanja EU. Za BiH je to veoma važno jer je postala institucionalno bliža EU, kao i zemljama članicama. Svjesni smo mogućnosti koje kandidatski status pruža, posebno jedinstvene prigode da BiH postane sudionikom demokratskih foruma poput ovoga, korisnik svih njegovih pratećih instrumenata i procesa.

Želimo čestitati švedskom predsjedanju na odabiru prioriteta, izvrsnoj organizaciji i sjajnom gostoprimstvu. Iako proširenje nije eksplicitno pozicionirano kao jedan od prioriteta, ono je latentna tema od velikog značaja za sve nas. Naime, integracijski procesi vežu se za strateški imperativ trajne i održive konsolidacije EU u političkom, sigurnosnom, ali svakako i u ekonomskom smislu. U tom pogledu političko i ekonomsko jedinstvo podjednako su značajni i uzajamno se dopunjuju.

Neovisno o pojedinačno izdvojenim i nesumnjivo značajnim prioritetima, proširenje zasnovano na meritumu i fer pristupu ostaje važan prilog europskom jedinstvu, kako u sferi izgradnje i jačanja jedinstvenog tržišta tako i u području sistema političke konvergencije i osnaživanja zajedništva. Radujemo se sudjelovanju u tim procesima i ovom prigodom plediramo za što skorije otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU, kao sljedećem važnom koraku u procesu ekonomsko-političkog i sigurnosnog integriranja BiH u EU”, rekao je Ćosić.

Prihvati notifikacije