Magazin

Korpice - Brzo i ukusno blagdansko predjelo

Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će se prije pečenja nadjeveno tijesto odmoriti u hladnjaku otprilike pola sata.

FOTO: COOLINARKA
FOTO: COOLINARKA

Lisnato sa špinatom ziheraška je kombinacija i savršeno blagdansko predjelo.

Sigurni smo da će vam se svidjeti ove lijepo zapečene korpice od lisnatog tijesta punjene ukusnom mješavinom pirjanog luka, češnjaka, špinata i krem sira. Korpice ćete najlakše dobiti ako tijesto utisnete u kalupe za muffine. Naravno, smijete se i poigrati oblicima – samo pazite da vam nadjev ne isteče. Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će se prije pečenja nadjeveno tijesto odmoriti u hladnjaku otprilike pola sata, piše Punkufer.

Sastojci za lisnate korpice sa špinatom:

1 kašika ulja

1 luk, nasjeckan na sitno

2 češnja češnjaka, protisnuta

120 g krem sira

2 jaja

280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog

85 g feta sira, mrvljenog

2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog

2 čajne kašičice korice limuna

1 čajna kašičica vode

sol

crni biber

sprej za kuhanje

brašno

1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u hladnjaku

Priprema:

Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk, posolite pa pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodajte češnjak, miješajte i nakon 30 sekundi maknite s vatre. U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i 1 jaje. Umiješajte prijani luk i češnjak, špinat, fetu, kopar i koricu limuna te začinite solju i biberom.

Namastite 9 kalupa za muffine. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30×30 centimetara. Izrežite na 9 manjih kvadrata 10×10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavite u podmazani kalup za muffine. Ostavite kutove da vise preko ruba. U svaki kalup s tijestom dodajte oko 2 i pol kašike nadjeva.

Presavijte kutove tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u hladnjak na 30 minuta (ili zamrznite na 15 minuta). Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Umutite drugo jaje u maloj posudi s 1 čajnom kašičicom vode i premažite tijesto. Pecite dok se tijesto ne napuhne i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta.

Pustite da se korpice malo ohlade prije nego ih izvadite iz kalupa.