Politika

Konaković: Nema druge opcije osim EU, iako neki imaju simpatije prema drugim geografijama

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nakon sastanka političkih zvaničnika u Briselu kazao je da se razgovori nastavljaju i da su se i dotakli i tema oko kojih još nema konsenzusa.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Za Konakovića nema sumnje, najbitnije da se razgovara i mimo spornih tema.

“Najveća vrijednost ove naše priče je što bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumijevanje, nesporazume mi stalno sjedamo i pokušavamo naći dogovore, kompromise koji bi BiH značajno približili EU a time značajno poboljšali značajno uslove ljudima koji žive na prostoru BiH.

Razgovarali smo oko čega se slažemo i ne slažemo. Mislim da bismo u povratku trebali brzo definisati novi sastanak koalicije na državnom nivou kako bismo teme koje smo danas otvorili eventualno konkretizirali. Sada je ovaj sastanak operativniji od ovog jutros. Jutros je bio politički narativ koji smo još jednom izrazili dobru volju za nastavak integracija u EU. Podsjetit ću na bitnu činjenicu da BiH godišnje u EU izveze 75 ukupnog izvoza. To sa regionom ukupno iznosi 93-94 procenta. Mislim da nemamo drugu opciju, iako neko ima simpatije prema drugim geografijama. Jedna je jedina putanja je integracija BiH ka Briselu”, rekao je Konaković.

Pročitajte još

Naveo je oko kojih tema i dalje nema dogovora.

“Pitanje Ustavnog suda oko kojeg se svi slažemo da strane sudije treba da odu jednog dana ili treba da odu sad. Način promjene ili formulacije Ustavnog suda Bošnjaci koji imaju preko 50 posto ako govorimo o etničkom sazivu onda očekujemo da Bošnjaci imaju pola Ustavnog suda. Ako ne govorimo o etničkom spremni smo govoriti o drugim formulama. Razgovaramo i o tome. (…) Još imamo otvoreno pitanje sjedišta Apelacijskog vijeća ili Suda koji bi o tome trebao odlučivati. Danas smo i to dotakli ali nemamo tih posebnih problema sa zakonom o sprječavanju pranja novca, sukobu interesa, nemamo neke političke pozadine”, istakao je Konaković.

EU nam je dala najbolji izvještaj do sada, ističe Konaković, te je pred nama prilika koju ne smijemo propustiti, dodao je.

Također je najavio i novi sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou.

Prihvati notifikacije