BiH

EU očekuje da se BiH uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku

Evropska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, u potpunosti uskladi s politikama EU-a u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Ilustracija

Budući da je za državljane pojedinih trećih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Rusiju, Azerbejdžan, Oman, Katar i Kuvajt obavezno posjedovanje viza za ulazak u EU, od BiH se očekuje da osigura napredak u usklađivanju svoje vizne politike sa politikom EU-a naveo je u odgovoru na Fenin upit glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da je nedavno postignut napredak u usklađivanju vizne politike BiH sa uvođenjem viznog režima za Bahrein od septembra 2023. Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU-a pojednako za sve zemlje, što je važno ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcionisanje bezviznog režima BiH sa EU koji je već uspostavljen – naveo je Koenig.

Po njegovim riječima, EU kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva za izuzeće od viza od strane zemalja čiji su državljani dobili bezvizni pristup EU. Ne postoje neposredni planovi za uvođenje viznog režima sa BiH, imajući u vidu da je snažnije integrisanje Zapadnog Balkana u EU jedan od ciljeva politika EU-a.

Ipak, EU zadržava pravo da ponovo uvede vizni režim ukoliko se ne ispune uslovi za izuzeće od viza – naveo je Koenig.

Napomenuo je da se u Šestom izvještaju o mehanizmu suspenzije viza, koji je Evropska komisija dostavila Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću u oktobru 2023. godine, navodi da se, osim usklađivanja vizne politike sa listom zemalja za koje je potrebna viza za EU, od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratifikuje Statusni sporazum o Frontexu sa EU te da se riješe pitanja saradnje na readmisiji koju su signalizirale države članice.

Prihvati notifikacije