BiH

EU će finansirati izgradnju pritvorske jedinice u kampu Lipa

EU finansira izgradnju pritvorske jedinice u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća, u koji će biti smještani oni migranti kojima bude odbijen zahtjev za prijem uz neku od država članica ili im privremeno bude uskraćena sloboda kretanja, u skladu sa međunarodnim standardima i vrijednostima EU, naveo je EU Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U odgovoru na poslaničko pitanje, koje je poslanik koalicije zelenih u EU parlamentu Erik Markvat (Erik Marquardt) postavio još u aprilu, Varhelji je naveo da u pritvorsku jedinicu može privremeno da se smjesti 12 osoba, prije nego što budu upućeni u Imigracioni centar u Lukavici, a sve u skladu sa Zakonom o strancima BiH.

“Višenamjenski prihvatno-identifikacioni centar u Lipi, u koji može da bude smješteno do 1.500 ljudi, zamišljen je kao višenamjenski kamp, u kome se migranti evidentiraju, procjenjuje se njihov status i provjerava identitet. Centar je u velikoj mjeri doprinjeo poboljšanju uslova za migrante i izbjegavanju nove humanitarne krize, poput one tokom zime 2020-2021. godine, kada su mnogi ostali bez skloništa u užasnim uslovima,” naveo je Varhelji.

On je dodao da je pitanje ilegalnih migracija preko zapadnobalkanske rute, jedan od prioriteta EU i da “uključuje jačanje upravljanja granicom, obezbjeđivanje brzih procedura za azil, preduzimanje mjera protiv krijumčarenja migranata i podsticanje saradnje i povratka u readmisiji, u skladu sa međunarodnim pravom, principima i vrijednostima EU, kao i zaštitu osnovnih prava, u skladu sa pismima predsjednika EU Komisije Evropskom Savjetu, najnovijim zaključcima Evropskog savjeta i Akcionim planom EU za Zapadni Balkan”.

Međutim, Varhelji nije dikretno odgovorio na koji način će biti spriječeno da se “dodatnih pola milijarde eura obezbjeđenih za kamp Lipa i tamošnji prihvatni centar”, koliko je najavio u novembru prošle godine, biti iskorišteno “za finansiranje pritvaranja migranata koje su Hrvatske vlasti ilegalno vratile iz EU”.

Imigracionim centrima bi trebalo upravljati u skladu sa zakonodavstvom BiH i međunarodnim humanitarnim standardima, zaključio je Varhelji i dodao da EU redovno traži informacije od bh. vlasti i partnera o upravljanju centrima i često obilazi kamp.

Prihvati notifikacije