Svijet

Fidan razgovarao s Varhelyijem: EU treba poboljšati odnose s Turskom

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom s Oliverom Varhelyijem, članom Komisije Europske unije (EU) zaduženim za susjedstvo i proširenje.

Hakan Fidan
FOTO: ANADOLIJA

Fidan i Varheyi razgovarali su o rezultatima sastanka Vijeća za opće poslove EU održanom 12. decembra i rezultatima Samita EU održanog 14. i 15. decembra.

Fidan je naveo kako nije u redu da se na Samitu EU-a održanom prošle sedmice, suprotno očekivanjima, nije raspravljalo o Zajedničkoj izjavi o odnosima Turske i EU koju su pripremili EU komisija i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, i ostavljeno za sljedeći samit.

Poručujući Varhelyiju da bi Europska unija trebala pokazati pravedniji i razboritiji stav prema Turkiye, Fidan je istaknuo da EU treba djelovati iz strateške perspektive i poboljšati odnose s Turkiye u ovim danima kada se globalni izazovi zaoštravaju.

Fidan je podsjetio da od EU-a očekuju da što prije poduzme konkretne korake u pitanjima kao što su ažuriranje Carinske unije, povećanje saradnje u području ulaganja i omogućavanje viznih olakšica.

Prihvati notifikacije