Možete ga praviti tokom čitave godine, a pored toga što je izuzetno ukusan, veoma se lako sprema.
Inače, poznato je da konzumacija kupusa ima brojne zdravstvene benefite.
Odličan je za jačanje imunog sistema, jer ovo “superpovrće” sadrži velike količine vitamina C i K, antocianini utiču na smanjenje upalnih proces u organizmu, a takođe poboljšava proces varenja.
Pored toga što štiti srce, pozitivno utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola i snižava krvni pritisak, a dobar je i za održavanje zdrave srtukture kostiju, pa je koristan u prevenciji osteoporoze, piše Cleveland Clinic.
Potrebni sastojci:
500 grama junećeg mesa
1 veća glavica kupusa
3 glavice crnog luka
3 mrkve
1 crvena paprika
1 konzerva paradajz pelata (ili pasiranog paradajza, a može i svjež)
parče domaće dimljene kobasice
3 kašičice slatke aleve paprike
ulje
lovorov list
vegeta
so
biber
Način pripreme:
Junetinu isjeckati na krupnije kockice (bolje uzeti prošarane dijelove mesa da kupus bode sočniji), a zatim oprati i ostaviti da se ocijedi.
U dublju šerpu naliti ulje, taman da lijepo pokrije dno, pa dodati isjeckani crni luk i dinstati na srednjoj vatri, dok ne postane staklast, uz povremeno miješanje.
Ubaciti sitno sječeno meso i dinstati desetak minuta, taman da dobije lepu sivkastu boju, a potom dodati šargarepu isjeckanu na kolutiće i kuvati sve zajedno par minuta.
Za to vrijeme glavicu kupusa oprati, isjekcati na deblje režnjeve i dodati u šerpu.
Nakon desetak minuta kuhanja, uz povremeno miješanje, dodati isjeckanu papriku, konzervu paradajz pelata i začine – 3 kašičice aleve parike, biber, so i 2 kašike vegete. Dobro izmiješati varjačom.
Ubaciti isjeckano parčence domaće dimljene kobasice, taman da da dobar šmek i naliti vodom da ogrezne, tj. tek da prekrije meso i kupus. Dodati 2-3 lovorova lista.
Opciono, ukoliko volite da slatki kupus bude malo gušći, možete dodati i dva-tri krompira, taman da skrob zgusne jelo.
Kuvati oko dva sata na laganoj vatri, u polupokrivenoj šerpi uz povremene miješanje, da meso omekša – junetina je uvijek ljepša i sočnija kada se kuha malo duže.
Probati da li jelo dovoljno začinjeno i po ukusu eventualno dodati još soli, bibera i vegete.
Isključiti šporet i ostaviti na ringli još 15-ak minuta da se jelo malo ohladi, a zatim servirati u dublje tanjire, piše Luftika.