Osvježite svoje nepce ukusnim putovanjem kroz autentičnu kuhinju uz ovaj recept za sarme, jedno od najdražih jela koje uljepšava trpeze širom regije. Ova tradicionalna kombinacija kiselog kupusa, sočne riže i aromatičnog mesa obećava nezaboravan spoj okusa ukoliko je pažljivo pripremljena.
Sastojci za 10 osoba
60 dag miješanog mljevenog mesa20 većih listova kiselog kupusa10 dag luka, 2 češnja bijelog luka1 dag ljute paprike, zeleni peršun1 jaje, 20 dag riže, so30 dag narezanog kiselog kupusa1 dl jogurta, 1 1/2 dl kiselog vrhnja
Za saft:
10 dag masnoće2 dag brašnaso, malo šećera, 1-2 kom. ljute paprike2 dag paradajz sosa
Priprema
Glavicu kiselog kupusa razlistajte te većim listovima odrežite debelo rebro i poslažožite ih na dasku. Mljevenom mesu dodajte sjeckani crveni luk (sirov ili pržen), bijeli luk, sjeckani peršun, papriku, so i jaje te rižu koju ste prethodno malo prokuhali i ocijedili. Sve dobro izmiješajte i raspodijelite po listovima te uvijte sarme.
Narezani kiseli kupus posložite na dno posude, odozgo posložite sarme. Sve ponovno prekrijte narezanim kupusom, prelijte vodom, pokrijte i pustite da se sarma lagano kuha. Kad je sarma napola kuhana, dodajte saft i kuhajte dok potpuno ne omekša. Sarma se mora kuhati na laganoj vatri nekoliko sati.
Priprema safta
Od brašna i masnoće napravite zapršku, dodajte crvenu papriku, paradajz sos i dolijte vodu do odgovarajuće gustoće. Posolite i zasladite po ukusu te izlijte na sarmu. Paradajz sos prethodno razrijedite i to je to, piše Net.hr.