Magazin

Kažu da je ovo najzdravije povrće na svijetu: Ima najveću moguću ocjenu

Zadnjih se dana pisalo o tome kako je potočarka proglašena najzdravijim povrćem na svijetu jer je s ocjenom 1.000 od 1.000, prema Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI), postigla savršen rezultat.

FOTO: PLANTEA
FOTO: PLANTEA

Indeks agregatne gustoće hranjivih tvari je sistem bodovanja koji namirnice ocjenjuje na ljestvici od 1 do 1.000 na temelju sadržaja hranjivih tvari. Razvio ga je dr. Joel Fuhrman kako bi se jednostavno mogla procijeniti nutritivna vrijednost različitih namirnica. Kako bi utvrdio rezultate, dr. Fuhrman rangira nutritivnu vrijednost uobičajenih namirnica na temelju toga koliko hranjivih tvari isporučuju vašem tijelu u odnosu na broj unesenih kalorija.

Osim što je postigla maksimalan ANDI rezultat, potočarka je također dobila najvišu moguću ocjenu prema CDC indexu Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, nacionalnoj agenciji Sjedinjenih Američkih Država koja se uglavnom bavi različitim pitanjima povezanim sa zdravljem.

Sve su ovo više nego dobri razlozi da se malo pozabavimo ovom salatom i istražimo kako se potočarka može uvrstiti u prehranu te na koje se načine može koristiti u kuhinji.

Šta je potočarka?

Potočarka je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača, koja se često može naći kako raste u hladnim, plitkim potocima.

Porijeklom iz Euroazije, ljekovita i kulinarska svojstva ove biljke mogu se pratiti još od drevnih vremena. Jedno je od najstarijih poznatih lisnatih povrća koje ljudi konzumiraju, a kroz povijest se koristila za liječenje svega, od lošeg daha do poremećaja krvi (kada je Hipokrat osnovao prvu svjetsku bolnicu 400. godine prije nove ere, uzgajao je potočarku za tu svrhu).

Potočarku su jeli i američki domoroci, a koristili su je za liječenje bubrežnih bolesti i zatvora.

Postoji i dosta starih praznovjerja vezanih uz ovo povrće. Drevni Grci su vjerovali kako će konzumacija potočarke osobu učiniti duhovitom, dok su Viktorijanci mislili da može ukloniti pjegice na licu. U nekim kulturama se smatra i afrodizijakom.

Potočarka proizvodi sitne bijele cvjetove s četiri latice, a prepoznatljiva je po svojim malim, zaobljenim zelenim listovima. Budući da su joj stabljike šuplje, plutaju na vodi.

Od stabljika do listova, cijela biljka je jestiva, a može se jesti i korijen, ali većina ljudi smatra kako je prilično neugodnog okusa.

Kakvog je okusa?

Svježa potočarka ima osvježavajući okus iako zrele biljke obično budu blago gorke. Često se koristi u salatama, gdje njen osvježavajući okus pruža kontrast u odnosu na drugo, blaže lisnato povrće.

Potočarka se koristi i u kuhanim jelima, što pomaže ublažiti njezinu ljutinu. Taj papreni okus proizvode isti spojevi koji daju ljutu notu goruščici i hrenu, koji pripadaju istoj porodici biljaka kao i potočarka.

Može se poslužiti svježa u salatama, sendvičima i smoothiejima te lagano pirjati poput blitve ili špinata. Listove možete posuti po pizzi nakon pečenja, lagano ih propirjati i umiješati u tjesteninu ili dodati u supe.