Magazin

Razlozi zbog kojih SRIJEMUŠ treba da počnete da JEDETE VEĆ DANAS

Srijemuš je biljka iz familije luka koju u ovo vrijeme često nalazimo na pijaci i u supermarketu, a među prvima simboliše dolazak proljeća.

FOTO: BIGSTOCKPHOTO/MAKASANAPHOTO
FOTO: BIGSTOCKPHOTO/MAKASANAPHOTO

Srijemuš je prepun različitih vitamina i minerala. Nazivaju ga i kraljem magnezijuma koji je poznat kao mineral koji pomaže protiv stresa i štiti cirkulatorni sistem, posebno srce.

Bogat je vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i vitaminom C kog ima 14 puta više nego limun.

Benefiti srijemuša su višestruki i ova biljka predstavlja pravo blago za naš organizam poslije zime i obilnije ishrane.

Ima izuzetno jako dejstvo na crijevne parazite i sprječava infekcijske upale sluzokože crijeva. Snižava visok krvni pritisak, spriječava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno djeluje na cijeli kardiovaskularni sistem.

Uz pomoć srijemuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Djeluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Srijemuš bi trebalo da iskoristite dok je njegova sezona, jer ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, kao i crni i bijeli luk, ali je ljekovitiji od njih.

Srijemuš je veoma ukusan i uklapa se uz većinu jela. Možete ga pripremiti kao namaz, dodavati kao začin u salate ili jednostavno napraviti salatu samo od njega. Srijemuš je idealan dodatak u projama, projarama, varivima, a odlično se slaže i uz meso, piše Blic.