Magazin

Kako uspješno pripremiti batat baš svaki put?

Slatki krompir osim što je ukusan, izrazito je i zdrav

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Puno je različitih načina za pripremanje batata, mogu se peći, pržiti, kuhati, što god poželite.

Uglavnom sve što možete s običnim krumpirom, možete i s batatom. Obradili smo tri nama najdraža načina spremanja slatkog krompira pa krenimo redom

Kuhani slatki krompir

Kuhanje je najjednostavnija metoda pripreme batata i prvi korak za kremasti slatki pire. U veliki lonac ugrijte vodu do vrenja pa dodajte batat. Kuhajte oko 10 minuta, ohladite i servirajte cijele ili u pireu. Možete napraviti kao turski kumpir, nakon što skuhate cijeli isti razrežete i unutrašnjost ispasirate, posolite, dodate sir, vrhnje, sastojke po želji.

Prženje u tavi

Odličan način da karamelizirate slatki krompir, a pogotovo ako želite dobiti ekstra okuse lukom i začinima. Za bolji rezultat koristite ulje s visokim stepenom vrenja poput kokosovog ulja. Zagrijte tavu i dodajte kašiku ulja. Dodajte sjeckani batat i krčkajte povremeno miješajući.

Trebat će vam oko petnaestak minuta, posolite i popaprite. Ako želite skratiti vrijeme prženja, prethodno krompir skuhajte oko 2 minute.

Slatki krompir iz pećnice

Zagrijte pećnicu na 210 stepeni i stavite papir za pečenje, aluminijsku foliju preko krompira. Stavite nasjeckani batat i začinite uljem i po želji. Pecite oko 20 minuta a usred pečenja okrenite krompiriće kašikom da se ravnomjernu ispeku.