Život

Kako spriječiti smrdibube da ulaze u kuću?

Dani postaju sve hladniji i većina insekata traži skloništa u kojima će prezimiti. Izuzetak nisu ni smrdljive stjenice znane i kao smrdibube i smrdljivi martin.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Toplota naših kuća, stanova i drugih objekata ih privlači, što nije dobro, najviše iz higijenskih i zdravstvenih razloga jer mogu izazvati alergije.

Privlači ih toplota

Veliki broj vrsta možete naći u svom domu, a prednjače zelena i smeđa mramorasta smrdibuba. Tokom cijele godine s njima smo se borili u baštama, plastenicima, cvijetnjacima, voćnjacima. Mogu imati više generacija tokom sezone, a neke vrste mogu da polože i do 400 jaja u jednoj generaciji. Imaju mali broj neprijatelja i prirodnih antagonista. U tome je ključ njihove brojnosti.

Najviše ih ima u objektima koji su okruženi zelenilom. Osim toga, u gradovima nema ili je veoma malo njihovih prirodnih zimovališta. Često ih u stambenim mjestima nalazimo iza namještaja, u blizini kućanskih aparata , radijatora.

Ne vole jake mirise

Jedina preventivna mjera koja efikasno sprečava njihov ulazak je postavljanje mrežica na prozore ili komarnika.

No, ako vam ne smeta, možete iskoristiti moć mirisa bijelog luka, jer njega nikako ne vole. Glavice rasporedimo po prostorijama, najviše u blizini prozora. Pojedine čenove zgnječite i stavite ih s vanjske strane prozora, piše Agroklub.

Možete napraviti pripravak od bijelog i crvenog luka. Od svakog uzmite po 30 g, prelijte 1 l vode i kuhajte. Ostavite 15 minuta da ključa. Nakon toga otvorite prozor, jer će miris čaja da ih otjera iz prostorije.

Sapunicom marsejskog (kalijevog) sapuna možemo poprskati balkon ili terasu, kao i rastvorom bijelog luka ako vam ne smeta miris.

Uzgajajte mentu ili mačju travu, jer ne vole ni njen miris.

Smrdibubama u ovo doba godine ne odgovaraju intenzivno žuta i zelena boja.

Postoje i mnogobrojni gotovi pripravci na bazi biljaka koji imaju repelentnu ulogu, odnosno svojim mirisom ih odbijaju. Dovoljno je da balkone, terase i okvire prozora i vrata poprskate takvim sredstvima.

Prihvati notifikacije