Magazin

Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura

Kada je gradska uprava francuskog grada Moreza, malog industrijskog gradića u dolini Juri, krenula u obnavljanje i opremanje stare zgrade nisu niti sanjali kakvo ih iznenađenje čeka.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Naime, uposlenici su u jednoj od prostorija, u zadnjem dijelu prašnjave police prvo pronašli tri staklenke od džemova s pet zlatnih poluga i više od hiljadu zlatnika.

Njihova vrijednost kasnije je procijenjena na oko 500.000 eura, piše Guardian. Međutim, ni to nije bio kraj jer su potom naišli i na zaključani sef, koji se nalazio skriven iza kutija, u kojem su pronašli zlatnike u vrijednosti do 150.000 eura. Gradonačelnik Laurent Petit kazao je kako je u trokatnici u centru grada, gdje su pronađeni zlatnici vrijedni 650.000 eura, živjelo četvero braće i sestara bez djece.

Posljednji od njih, prošle godine umro je u svojim 90-im, nakon čega je njihov rođak ponudio prodaju zgrade gradskoj upravi za 130.000 eura. Iz uprave Moreza su pristali s obzirom na to da su, već krenuli s realizacijom plana kupovine i obnove starih zgrada, a sve s ciljem kako bi u grad privukli mlade porodice. – Kuća je bila prepuna predmeta i namještaja. U njoj je živjelo nekoliko generacija koje nisu ništa bacile.

Sve su zadržavale i živjeli su štedljivo. Dogovorili smo se da ćemo kupiti zgradu kakva je bila i postupno sami isprazniti njezin sadržaj – rekao je Petit. S obzirom da je Morez, koji se nalazi u blizini švicarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočara, službenici gradske uprave željeli su provjeriti postoji li među predmetima i neki predmet od povijesnog interesa. – Tri staklenke pune zlatnih poluga stajale su iza mnogih drugih predmeta na polici.

Kada smo ih ugledali bili smo zapanjeni. Niko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge vidio sam samo na fotografijama i mislio sam da one moraju biti velike. Međutim, ove što smo pronašle bile su male i težine oko jednoga kilograma. Njihova veličina je oko paketa cigareta, pojasnio je Petit lani kada su otkrili ovo veliko iznenađenje.

Tada je najavio i kako će se pronađeni novac potrošiti na neki poseban javni projekt, piše Večernji.hr.

Prihvati notifikacije