Na istoku se koristi već stoljećima i bogat je antioksidantima. I pileći batak odlično funkcionira u ovom receptu.
Za marinadu:
2 kašike sumaka
2 čehna bijelog luka zgnječena ili naribana
1 kašikica ljute paprike ili slatke (kako volite)
1 kašika melase od nara
Povrće za prilog:
8 – 10 mrkvi
1 luk
pola celera
nekoliko manjih cikli
papar
sol
svježi nar za dekoraciju
Priprema
Sve sastojke za marinadu pomiješajte, dobro utrljajte u piletinu i ostavite u frižideru 1 sat.
Povrće operite i ogulite. Celer, luk i ciklu narežite na manje kriške. Začinite povrće solju, paprom i uljem.
Zagrijte pećnicu na 190 C. Stavite piletinu u lim za pečenje, pokapajte je maslinovim uljem. Oko piletine položite povrće. Pecite u pećnici 30-ak minuta ili dok ne bude pečeno. Kako biste provjerili je li piletina pečena, probodite najdeblji dio – sok koji izlazi treba biti bistar.
Dekorirajte svježim narom i listićima celera, piše Darko Debić.