IT

Jeste čuli za ChatGPT? Google jeste i upaljeni su svi crveni alarmi

Jeste čuli za ChatGPT?

FOTO: ALEJANDRO GARCIA/EPA
FOTO: ALEJANDRO GARCIA/EPA

Ako niste, hoćete. Garantovano.

ChatGPT je napredni inteligentni chatbot koji piše eseje, pjesme, vijesti, radi domaće zadaće, rješava zadatke na ispitu, odgovara na pitanja, programira… Vještačka inteligencija na, barem što javnost zna, najvišem mogućem nivou.

Kompanija OpenAI koja se bavi istraživanjem i primjenom vještačke inteligencije je početkom decembra objavila pristup svom novom jezičkom modelu koji se zove ChatGPT. Kako kažu iz kompanije ovaj model komunicira na konverzacijski način, a format dijaloga omogućava ChatGPT-u da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje greške, ospori netačne premise i odbije neprikladne zahtjeve.

ChatGPT upalio crvene alarme u Googleu

Pojava ChatGPT-a upalila je alarme širom planete, ali u ovom tekstu se nećemo baviti scenarijom iz filmova (SkyNet & Terminator su vjerovatno slično počeli op.a.), već onim što se dešava u jednoj od najvećih kompanija na planeti – Alphabetu, preciznije Googleu.

Kako javlja The New York Times, generalni direktor Googlea Sundar Pichai pozvao je u pomoć misteriozni dvojac, koji se odaziva na imena Larry Page i Sergey Brin. Page i Brin su osnivači i stvoritelji onoga što danas znamo kao Google.

Međutim, za razliku od, naprimjer, Billa Gatesa, Jeffa Bezosa ili Elona Muska, osnivači Googlea se niti oglašavaju u javnosti, niti su aktivni na društvenim mrežama, a njihovi kodovi su 50 godina ispred svog vremena.

Google search, Android, AdsSense, Gmail, YouTube, DoubleClick, Waze, Nest… sve ovo je u vlasništvu Googlea, kao i još mnogo toga, pa pojava nečeg ovako naprednog kao što je bez ikakve sumnje ChatGPT ne može proći neopaženo i bez odgovora iz Googlea.

A, odgovor će biti moćan. Kako javljaju američki mediji pozivajući se na izvore iz kompanije, Google planira ove godine objaviti više od 20 proizvoda iz raznih sfera vještačke inteligencije, a u Google search će biti integrisane sve karakteristike chatbota.

Osnivač Facebooka (danas Meta) Mark Zuckerberg napravio je fatalnu grešku 2020. godine, kada je procijenio da je budućnost interneta u “metaversu”, virtuelnom svijetu. Za to je izgleda još rano, jer očito je da dolazi novo doba. Doba vještačke inteligencije.

E, da, ako niste gledali film Terminator, sad bi vjerovatno bilo vrijeme da ga pogledate…

Prihvati notifikacije