IT

Pitali smo vještačku inteligenciju koje su to najveće prijetnje čovječanstvu. Odgovori su šokantni

Svijet je poludio za vještačkom inteligencijom

FOTO: WU HAO/EPA/PIXABAY/FOTOR
FOTO: WU HAO/EPA/PIXABAY/FOTOR

Nećemo vas “upoznavati” sa ChatGPT-om, čuli ste za njega sigurni smo, nego evo šta taj chat-bot misli o trenutnoj političkoj situaciji u svijetu (čudno, i ne spominje Rusiju), te kojih je to 5 najvećih prijetnji čovječanstvu. Spominje sam sebe.

Evo šta kaže o političkoj situaciji u svijetu:

“Svijet se trenutno nalazi u razdoblju velikih promjena i nesigurnosti na političkom planu. U mnogim dijelovima svijeta postoje političke krize i napetosti koje predstavljaju izazov za stabilnost globalne političke scene.

Jedan od najvećih izazova s kojima se suočava svijet je kriza u Siriji, koja je dovela do velikog broja izbjeglica i raseljenih osoba. Sukobi u Siriji i dalje traju i izazivaju probleme na međunarodnoj razini, a pitanje rješavanja ove krize je jedno od ključnih pitanja u svjetskoj politici.

Drugi veliki izazov koji se suočava svijet je povećanje populizma i nacionalizma u mnogim dijelovima svijeta. Ovo se može vidjeti u usponu populističkih lidera u Europi, kao i u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta. Ovaj trend predstavlja izazov za multilateralne institucije i povećava rizik od sukoba među državama.

Osim toga, pitanje klimatskih promjena predstavlja ozbiljan izazov za svjetske lidere. Klimatske promjene utječu na ekonomiju, okoliš i sigurnost, a ujedno su i velik izazov za suradnju među državama. Kako se klimatske promjene nastavljaju, tako će i njihov utjecaj na svjetsku politiku postati sve veći.

U ovom trenutku, globalna politika se suočava sa mnogim izazovima i neizvjesnostima. Ipak, postoje i pozitivni primjeri suradnje među državama, kao što su naporu u borbi protiv pandemije COVID-19. Iako je situacija neizvjesna, nadamo se da će svjetski lideri biti u stanju surađivati i pronalaziti rješenja za izazove s kojima se suočavaju.

Najveće prijetnje čovječanstvu

Nuklearni rat: jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo suočava je mogućnost nuklearnog rata. Postoje mnoge zemlje koje imaju nuklearno oružje, a mogućnost slučajnog ili namjernog pokretanja nuklearnog napada može imati katastrofalne posljedice po čovječanstvo.

Pročitajte još

Klimatske promjene: klimatske promjene su također jedna od velikih prijetnji čovječanstvu. Povećanje globalne temperature, rast razine mora i ekstremni vremenski uvjeti mogu imati ozbiljne posljedice na globalnu ekonomiju, sigurnost hrane i zdravlje ljudi.

Biološki rizici: biološke prijetnje, poput pandemija ili bioloških terorističkih napada, mogu imati katastrofalne posljedice po čovječanstvo. Novi virusi i bakterije mogu se pojaviti iz nepoznatih izvora i mogu se brzo proširiti širom svijeta, što bi moglo izazvati globalnu pandemiju.

Tehnološki rizici: tehnološki napredak može imati i negativne posljedice za čovječanstvo. Napredak u području umjetne inteligencije, genetskog inženjeringa ili kibernetičkih napada može imati ozbiljne posljedice po društvo i civilizaciju.

Ekološki rizici: nedostatak resursa, poput vode i hrane, i uništavanje ekosustava može također predstavljati prijetnju opstanku čovječanstva. Klimatske promjene i prekomjerno iskorištavanje prirodnih resursa mogu dovesti do uništavanja ekosustava i ozbiljnih posljedica po čovječanstvo.

Sve ove prijetnje zahtijevaju saradnju među državama i napore da se pronađu rješenja kako bi se smanjili rizici i očuvali ljudski životi i civilizacija, smatra ChatGPT.

Prihvati notifikacije