IT

Ovaj dodatak za Google Chrome otima Facebook naloge

Istraživači Guardio Labsa otkrili su lažnu ChatGPT ekstenziju za Google Chrome koja otima Facebook naloge i kreira lažne administratorske naloge.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

“Hakovanjem Facebook poslovnih naloga visokog profila, napadač stvara elitnu armiju botova”, navodi se u izveštaju Guardio Labsa. “Ovo mu omogućava da gura plaćene oglase na Facebooku na račun svojih žrtava poput crva koji se samo širi.”

Ekstenzija “Quick access to Chat GPT”, imala je oko 2.000 instalacija dnevno od 3. marta 2023. do 9. marta 2023. kada ju je Google povukao iz Chrome veb prodavnice.

Lažna ekstenzija se reklamira putem sponzorisanih objava na Facebooku kao dodatak za veb pregledač Google Chrome koji omogućava povezivanje sa ChatGPT.

Ona je takođe dizajnirana da krišom prikuplja kolačiće i podatke Facebook naloga koristeći već aktivnu sesiju. Ovo se postiže korišćenjem dvije lažne Facebook aplikacije – portal i msg_kig – za održavanje backdoor pristupa i dobijanje potpune kontrole nad ciljanim profilima. Proces dodavanja aplikacija na Facebook naloge je potpuno automatizovan.

Oteti Facebook poslovni nalozi se zatim koriste za reklamiranje ekstenzije, čime se širi armija Facebook botova.

Sajber–kriminalci pokušavaju da kapitalizuju ogromnu popularnost OpenAI–ovog ChatGPT od njegovog objavljivanja krajem prošle godine, nudeći ljudima da instaliraju lažne verzije chatbota.

Prošlog mjeseca otkriveni su lažni sajtovi, kao što je “chat–gpt–pc.online”, koji su reklamirani na društvenoj mreži Facebook. Na pomenutom sajtu posjetioci su, preuzimajući lažnu aplikaciju ChatGPT za Windows, inficirali svoje računare malverom za krađu informacija Redline. Drugi lažni sajtovi sa istim mamcem inficirali su računare posjetilaca malverima Lumma i Aurora.

Takođe su primjećene lažne ChatGPT aplikacije u Google Play prodavnici i drugim prodavnicama Android aplikacija, koje su inficirale mobilne uređaje malverom SpyNote.

“Nažalost, uspjeh viralnog AI alata je takođe privukao pažnju prevaranata koji koriste ovu tehnologiju za sprovođenje visoko sofisticiranih investicionih prevara protiv neopreznih korisnika interneta”, upozorio je prošle nedelje Bitdefender.

Prihvati notifikacije