Jednostavni brusketi iz tave!
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
3 šoljice raspolovljenog mini paradajza (1 šoljica = 250 ml)
3 čehna bijelog luka
1 kašičica krupne soli
1 hljeb za bruskete
20 listića svježeg bosiljka
180 g omekšalog krem sira
feta sir
masline – opcionalno
Priprema:
U veliku tavu stavite 1 kašiku ulja i zagrijte na srednjoj vatri. Dodajte paradajz, bijeli luk i ½ žličice soli. Uz često miješanje kuhajte oko 8 minuta, odnosno dok paradajz ne omekša i ne počne puštati svoj sok.
Narežite hljeb na šnite debele oko 1,5 cm. Paradajz i bijeli luk izvadite iz tave, ali sokovi neka ostanu u tavi. Narežite listiće bosiljka na tanke trakice. Izmiješajte paradajz i pola količine bosiljka u zdjelici. U tavu ponovo dodajte 1 kašiku ulja i zajedno sa sokovima koji su ostali od paradajza zagrijavajte na srednjoj vatri.
Dodajte 4 kriške hljeba u tavu i pržite ga 4 minute sa svake strane, odnosno dok ne poprimi smeđkastu boju. Dodajte u tavu ostatak ulja i preostale 4 kriške hljeba i pržite kao prvu turu. Na preprženi hljeb namažite krem sir.
Na svaku krišku namazanu krem sirom stavite obilnu količinu paradajza sa bijelim lukom. Pospite ostatkom listića bosiljka i poslužite. Prilikom posluživanja možete natrgati i malo feta sira te narezati par maslina, piše ljepotaizdravlje.ba.