Svijet

Izrael tvrdi da je napad "propao", Iran da je "uspješan

Izraelski zvaničnici u nedjelju su objavili nekoliko izjava u kojima se navodi da Iran "nije uspio" u svom odgovoru na uzvratni napad na izraelski zračni napad, a kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN EPA-EFE/ABIR SULTAN
FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN EPA-EFE/ABIR SULTAN
Ilustracija

Međutim, Iran je rekao da je izveo “uspješan” napad na izraelske ciljeve.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je njegova zemlja “zaustavila” iranski napad u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama saveznicima” koje nije imenovao, navodi Izraelska javna radiodifuzna korporacija.

“Kampanja još nije završena. Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima vojske i Komande domobranstva i pripremiti se za svaki scenario”, dodao je Gallant.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu napisao je na X-u: “Presreli smo. Stali smo. Zajedno ćemo pobijediti”.

U međuvremenu, portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da je njegova zemlja “presrela 99 posto prijetnji koje je Iran ispalio prema Izraelu tokom noći”.

Pročitajte još

Dodao je da je “neki broj pojedinačnih projektila probio bazu Nevatim i nanio samo manju štetu, a baza radi dobro”.

Pišući na X-u, izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir je rekao: “Sada nam je potreban razorni napad.”

Iranska zvanična televizija tvrdila je, međutim, da je Iran izveo “uspješan” napad na izraelske ciljeve.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.