Svijet

Vojni analitičar: Ako se dogodi odgovor Izraela, to je korak od trećeg svjetskog rata

Vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je napad Irana na Izrael i što bi sve mogao značiti na globalnom nivou.

FOTO: EPA/ ATEF SAFADI
FOTO: EPA/ ATEF SAFADI

Naime, nikad prije nije Iran napao Izrael, bez obzira na to što su napetosti između te dvije zemlje konstantno na najvišim razinama.

Pročitajte još

“Iran je uputio jedno jako ozbiljno upozorenje za Izrael. Ne bih želio ulaziti u to da je ovo neka eskalacija koja nije unaprijed dobro osmišljena, napravljena i provedena, na neki način. Mislim da je Iran namjeravao uputiti Izraelu posljednje upozorenje prije ozbiljnije eskalacije”, kazao je Ogorec za N1. “Nadam se da će svi ozbiljni čimbenici učiniti sve kako ne bi došlo do te eskalacije, dodao je.

Glavni razlog za ovaj napad Irana jest ono što se dogodilo 1. aprila, kada je Izrael u Damasku ubio sedam istaknutih članova Iranske revolucionarne garde. I to dok su bili u iranskoj ambasadi.

“Nisam čuo nijedno izvinjenje Izraela, niti jedan ozbiljni argument zašto se to dogodilo, a Iran je imao potrebu odgovoriti. Nadam se da je priča završena i da je odmazda završila, bar što se tiče Irana. Nadajmo se da je to završena priča i što se tiče Izraela.”

Dronove i projektile rušili su Jordanci, Amerikanci i Britanci, zbog čega je Iran zaprijetio gađati vojne mete koje pripadaju tim državama.

“Mogu samo ponoviti da se nadam kako je priča završena i kako neće doći do daljnje eskalacije. U suprotnom, došlo bi do nekontrolirane eskalacije na Bliskom istoku. Bio bi to korak do trećeg svjetskog rata”, zaključio je vojni analitičar Marinko Ogorec.