Svijet

Antonio Guterres osudio iranski zračni napad na Izrael

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres oštro je osudio iranski zračni napad na Izrael i pozvao na prekid neprijateljstava, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE
FOTO: EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE
Arhiva

“Snažno osuđujem ozbiljnu eskalaciju koju predstavlja napad širokih razmjera koji je Islamska Republika Iran pokrenula večeras na Izrael. Pozivam na hitan prekid neprijateljstava”, naveo je Guterres u saopćenju.

Guterres je istakao da je duboko zabrinut zbog, kako je rekao, “veoma realne opasnosti” od razorne eskalacije sukoba u cijeloj regiji.

Pročitajte još

“Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegli bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku. Više puta sam naglašavao da ni region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat”, dodao je.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.