Svijet

Izrael otkrio s čime ih je sve Iran bombardovao tokom noći

Izraelska vojska saopštila je u nedjelju da je Iran napao Izrael sa 290 projektila i dronova, uključujući 100 balističkih raketa, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
Arhiva

Izraelska javna radiodifuzna korporacija citirala vojsku da je u subotu naveče Izrael bio podvrgnut iranskim napadima koji su uključivali oko 100 balističkih, 30 krstarećih raketa i 160 samoubilačkih dronova.

“Lansiranja projektila i dronova izvedena su sa različitih lokacija u Iranu u nekoliko talasa“, navodi se u saopštenju.

Vojska je istakla da se to poklopilo sa drugim lansiranjima raketa i dronova iz Jemena i Iraka, te oko 40 iz Libana.

Pročitajte još

Vojska tvrdi da su izraelski ratni avioni zajedno sa drugim zemljama predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama “presreli više od 20 krstarećih projektila” izvan teritorije Izraela.

“Nije bilo prodora krstarećih projektila na teritoriju Izraela, već balističkih raketa koje su nanijele manju štetu infrastrukturi“, saopštila je vojska ne navodeći detalje.

Iran je u subotu započeo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na njegov diplomatski objekat u glavnom gradu Sirije 1. aprila. U napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde, uključujući dva visoka generala.

Teheran je optužio Izrael za izvođenje napada i obećao da će odgovoriti. Tel Aviv nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali je prethodno izveo nekoliko napada na iranske ciljeve širom Sirije. Iran i Hezbollah naveli su da napad neće proći nekažnjeno.