Svijet

Iran: Odgovorit ćemo protiv država koje otvore zračni ili kopneni prostor za Izrael

Iranski ministar odbrane Mohammad-Reza Ashtian izjavio je da će odlučno odgovoriti protiv država koje otvore zračni i kopneni prostor za Izrael kako bi izveo napad na Iran.

FOTO: PRESSTV.IR
FOTO: PRESSTV.IR

Prema navodima iranskih medija, Ashtian je uputio upozorenje drugim zemljama u slučaju otvaranja zračnog i kopnenog prostora.

“Odlučno ćemo odgovoriti protiv država koje otvore svoj zračni i kopneni prostor za Izrael kako bi izveo napad na Iran”, kazao je.

Liban, Irak i Egipat objavili su da su zatvorili zračni prostor za sve letove nakon iranskog napada dronovima na Izrael.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je pokrenula napad na Izrael sa desetinama bespilotnih letjelica i projektila.

“Kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Siriji, Vazdušne snage Revolucionarne garde su pokrenule napad desetinama bespilotnih letjelica i projektila na neke ciljeve na teritoriji cionističkog režima”, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska objavila je da je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama i da izraelske zračne i pomorske snage nadgledaju bespilotne letjelice.

Bijela kuća objavila je također da je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael i obećala snažnu američku podršku sigurnosti Izraela.