Svijet

Nakon iranske "kiše" projektila svih vrsta jutros objavljen prekid opšte opasnosti iznad Izraela (VIDEO)

Iran je lansirao više od 300 "prijetnji raznih vrsta" prema Izraelu, uključujući balističke rakete, bespilotne letjelice i krstareće rakete, rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee.

FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Presreli smo 99 posto prijetnji prema izraelskom teritoriju. Ovo je vrlo važno strateško postignuće,” rekao je Adraee.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari također je rekao da su neka od lansiranja bila iz Iraka i Jemena. U međuvremenu izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će njegova zemlja “pobijediti”, prenosi N1.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je završio procjenu operativne situacije s višim dužnosnicima u izraelskom obrambenom establišmentu.

Pročitajte još

“Zajedno sa Sjedinjenim Državama i partnerima uspjeli smo obraniti teritorij Države Izrael. Prouzročena je vrlo mala šteta – to je rezultat impresivnih operacija IDF-a”, rekao je. “Kampanja još nije gotova – moramo ostati budni i pažljivi prema uputama koje je objavio IDF. Moramo biti spremni za svaki scenarij. Osujetili smo najznačajniji val napada, i to smo uspješno učinili.”

Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7.30 ujutro u nedjelju. Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada. Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tokom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, priopćila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije.

U televizijskom brifingu, glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari ocijenio je akcije Irana “vrlo ozbiljnima” i rekao da one “guraju regiju prema eskalaciji”.