Svijet

Iranska misija pri UN-u upozorava SAD da se "drži podalje" od sukoba između Irana i Izraela

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima (UN) upozorila je Sjedinjene Američke Države (SAD) da se "drže podalje" od sukoba između Irana i Izraela, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
Ilustracija

Ovo upozorenje je stiglo nakon što je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael.

“Iranska vojna akcija, provedena na osnovu člana 51. Povelje UN-a koji se odnosi na legitimnu odbranu, odgovor je na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku”, objavila je iranska misija pri UN-u.

“Stvar se može smatrati završenom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji. Ovo je sukob između Irana i odmetničkog izraelskog režima, od kojeg se SAD mora držati podalje”, dodaje se.

Pročitajte još

Nakon što je Iran pokrenuo napad, portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson potvrdila je snažnu američku podršku sigurnosti Izraela.

“Sjedinjene Američke Države će stati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od prijetnji iz Irana”, dodala je Watson.

Američki predsjednik Joe Biden trenutno se sastaje sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima.