Kultura

Izložba "Što te nema" uskoro u Historijskom muzeju

Historijski muzej BiH, umjetnica Aida Šehović i organizacija "Što te nema" najavljuju otvorenje izložbe "Spatium Memoriae (Što te nema), 2006. - 2020." , koje će biti upriličeno u četvrtak, 7. jula u 19 sati.

FOTO: FACEBOOK / HISTORIJSKI MUZEJ BIH
FOTO: FACEBOOK / HISTORIJSKI MUZEJ BIH

Spatium Memoriae, arhiva spomenika “Što te nema” će biti izložena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine od 8. jula do 4. septembra! Između 2006. i 2020. “Što te nema” je primarno postojao kao živi, putujući spomenik genocidu u Srebrenici, koji je nastajao u saradnji sa bosanskohercegovačkom dijasporom širom SAD-a i Evrope i lokalnim zajednicama.

Zamišljen kao participativni umjetnički projekat u javnom prostoru bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović, spomenik je građen od hiljada prikupljenih fildžana koji su svakog 11. jula bili postavljani na gradskim trgovima.

Volonteri, prolaznici i šira javnost su bili pozivani da u poredane fildžane sipaju bosansku kafu koja se pravila na licu mjesta i da ih “nepopijene” ostave na tlu, u znak sjećanja na žrtve. Zahvaljujući kontinuiranom radu i rastućoj globalnoj mreži, ovaj putujući spomenik je tokom 15 godina prikupio preko 8.372 fildžana za svaku žrtvu genocida.

Permanentna verzija spomenika “Što te nema” će biti izgrađena u Memorijalnom centru Srebrenica. Historijski muzej poziva sve 7. jula od 12 do 18 sati na interaktivni performans “Refleksija i sjećanje”, kako ističu redaju prikupljene fildžane u police i na taj način kolektivno grade arhivu spomenika pod nazivom Spatium Memoriae “Što te nema”.

Više informacija i registracija za učešće možete pronaći na stotenema.org 7/7/2022 u 19:00: otvorenje izložbe Izložbu su organizovali Historijski muzej Bosne i Hercegovine i “Što te nema” , u partnerstvu s Memorijalnim centrom Srebrenica.

Prihvati notifikacije