Kultura

Bosnainfo u Muzeju drvorezbarstva: Jedinstven i unikatan objekat u Evropi

Cjeloživotnu borbu protiv crva i crvotočine konjički drvorezbari na kraju su prihvatili kao svog saputnika kroz esnaf i u obliku crvotočine napravili muzej.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Muzej drvorezbarstva koji je otvoren prije četiri godine, jedinstven je i unikatan u Evropi, a što smo i vidjeli tokom posjete ovom objektu koji radi na promociji bosanskohercegovačke kulturne i svake druge baštine.U muzeju su postavljeni dokumenti koji svjedoče o drvorezbarstvu, od osmanskog perioda do danas, a kazali su nam da je najstariji predmet sehara iz 19. stoljeća.

Većina predmeta je donesena iz privatnih kolekcija, a neke stvari su vraćene nazad iz drugih muzeja.Muzej koji je koncipiran kao ”crvotočina kroz vrijeme” je priča o stoljeću zanata u Konjicu, zanata koji je prije šest godina uvršen na Listu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Nakon tog čina rodila se ideja za otvaranje muzeja čiji je arhitekta Emir Salkić, a tvorci ideje vlasnici muzeja braća Adem i Orhan Nikšić.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Muzej drvorezbarstva u Konjicu otvoren je u šestom mjesecu 2019. godine, temeljem činjenice da je drvorezbarstvo dvije godine ranije dospjelo na UNESCO-ovu listu. Muzej je podijeljen na historijska razdoblja, od osmanskog i austrougarskog perioda do jugoslavenskog i savremenog. Nalazi se na izlazu iz Konjica, na putu prema Mostaru.

Muzej drvorezbarstva prošle godine u septembru dobio je prestižnu nagradu “Luigi Micheletti”, koju dodjeljuje Evropska akademija muzeja.

Nagrada Micheletti organizira se u saradnji s Fondacijom Micheletti kako bi se istaknule najbolje prakse u muzejima, a fokusira se na inovativne muzeje i izložbe 20. stoljeća u sferama historije, znanosti, tehnologije, industrije, znanstvenih centara, eko-muzeja i interpretacijskih centar.

Prihvati notifikacije