Magazin

Imaju jednako proteina kao jaja: Ovi orašasti plodovi daju osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za šećerom

Orašasti plodovi su mala pakiranja vlakana i proteina koja vam pomažu da duže ostanete siti i imate energije tokom cijelog dana.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

I kada ste gladni, dovoljno je zagrabiti šaku kikirikija, badema ili pistacija, koji će vam dati dovoljno proteina, kao da ste pojeli cijelo jaje. Osim toga, kako su bogati omega masnim kiselinama, regulirat će vam i razinu šećera u krvi pa nećete imati potrebu za slatkim.

Kikiriki

Proteini: 7 g na 28 grama (1/4 šoljice)

Kikiriki je zapravo mahunarka koja raste pod zemljom, ali se ubraja u orašaste plodove zbog svog okusa, teksture i nutritivne vrijednosti. Postoji razlog zašto je kikiriki mnogima najomiljeniji orašasti plod: lako je dostupan, vrlo hranjiv, s više od 7 grama proteina i 2 grama vlakana po porciji od 28 grama.

Bademi

Proteini: 6 g na 23 badema

Ovaj orašasti plod prava je energetska bomba, bogat je brojnim nutrijentima, uključujući vlakna i antioksidanse, koji doprinose dobrom zdravlju srca. Bademi osiguravaju 3,5 grama vlakana i 6 grama proteina u 23 komada, što čini više od 10% vaših dnevnih potreba za vlaknima.

Dodajte prstohvat neslanih mljevenih badema u salatu, koristite ih kao glavni sastojak za kolače ili ih tostirajte u pećnici.

Pistacije

Proteini: 6 g na 28 grama

Pistacije zaslužuju posebno priznanje zbog svog izvrsnog nutritivnog profila, uključujući kalij, koji regulira krvni tlak, vitamin B6, koji podržava imunitet i mangan koji jača kosti. Nova istraživanja pokazuju da redovita konzumacija pistacija može poboljšati zdravlje crijevne mikrobiote povećanjem korisnih bakterija. Sa 28 grama pistacija, u svoje tijelo ćete unijeti 6 grama proteina.

Pistacije se dobro slažu s proteinima, poput ribe. Koristite procesor hrane za miješanje pistacija i mrvica kruha u usitnjenu smjesu i premažite filete ribe pa ih tek onda stavite u pećnicu.

A šta je s ostalim orašastim polodovima?

Indijski oraščići imaju 4 g u 18 plodova, orasi imaju 4 g u 14 plodova, lješnjaci imaju 4 g u 21 plodu, brazilski oraščići imaju 4 g proteina na 28 g plodova, piše green.hr.