Magazin

HM, ZANIMLJIVO / Nije tek puko grožđe: Kladimo se da ne znate od čega se zapravo proizvode grožđice

Neki ljudi miješaju grožđice, sultana grožđice i zante ribizl koji se proizvode od različitih sorti vinove loze

grožđice
FOTO: PIXABAY

Većina ljudi voli jesti grožđice bilo kao međuobrok, u kolaču ili ih dodaju u slana jela. No, dosta njih ne zna da su one zapravo sušeno bijelo grožđe Moscatel, piše Daily Star.

Pročitajte još

Kad se ovo grožđe osuši, postaje tamno, gusto i punog slatkog okusa. Glavna mjesta na kojima se uzgaja ovo grožđe su: Sjedinjene Države, Turska, Grčka i Australija.

Jedna zgodna stvar kod grožđica je da mogu upiti druge okuse. Zato ih neki prije upotrebe vole namakati u aromatiziranim alkoholima poput rakije ili amaretta s okusom badema, jer tako gotovo jelo čini još ukusnijim.

Neki ljudi miješaju grožđice, sultana grožđice i zante ribizl koji se proizvode od različitih sorti vinove loze, a mogu se koristiti kao dodatak slatkim i slanim jelima te kao ukusni i zdravi međuobrok.

Zante ribiz nema veze s crnim i crvenim ribizlom

Iako su svi neka vrsta sušenog grožđa, svaki za sebe ima svoj posebni okus i vašim jelima dat će svoj unikatni pečat.

Zante ribiz ili korintske grožđice proizvode se od vrlo sitnih bobica grožđa zante, crnog Korinta ili carine te nemaju nikakve veze s crnom i crvenom ribizlom koja raste na grmu.

Sultana grožđice se, pak, proizvode od raznih sorti bijelog grožđa bez sjemenki. Zlatne su boje i obično su sočnije i slađe od ostalih grožđica.

Grožđice, sultana grožđice i zante ribizl dobri su za probavu i obično se konzumiraju za poboljšanje šećera u krvi. No, sadrže dosta kalorija i šećera, pa ih treba umjereno konzumirati.