Uz pijenje određenih vrsta čajeva povezuju se različite zdravstvene dobrobiti, a dr. Tim Bon smatra da redovito konzumiranje crnog čaja može pomoći u zaštiti srca i sniziti krvni tlak.
“Čini se da uživanje u šoljici crnog čaja ima dobrobiti za srce i krvni pritisak, zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin”, ističe Bon, prenosi Express.
Dodaje da crni čaj sadrži tearubigin, koji je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj grupi polifenola, poznatih po snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. “Zdravstvene dobrobiti tearubigina utiču na krvne žile, smanjenje upale, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija”, objašnjava on.
Osim u zaštiti srca, spoj tearubigin utiče i na krvni pritisak. Bon ističe da je “krvni pritisak jedno od ključnih područja zdravlja na koje tearubigin može uticati”.
Objašnjava da skuhani crni čaj može sadržavati 115 mg flavan-3-ola na 100 grama. “U crnom čaju, tearubiginini čine čak 70 posto flavan-3-ola, odnosno 81.3 posto na 100 grama”, dodaje i zaključuje da bi crni čaj što češće trebalo piti, prenosi Express.