Magazin

Čaj od ove biljke čisti jetru i krv i uklanja umor

Mnogi travari imaju običaj da kažu da bi rado proveli dan bez hrane, nego bez čaja.

Zeleni čaj
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ovo možda zvuči ekstremno, ali samo oni koji redovno konzumiraju čajeve znaju koliko ovo može da poboljša sveopšte stanje organizma i zdravlje.

Redovnim ispijanjem čajeva podiže se nivo energije, detoksikuje se organizam, a u ovom slučaju ne morate da brinete ni za imunitet, koji na ovaj način jača. Među najpopularnijim čajevima svakako su kamilica i nana, ali oni koji se razumiju u biljke preporučuju da u kućnoj, biljnoj apoteci obavezno imate i neven, ruzmarin, koprivu, lavandu, žalfiju i maslačak koji je omiljeni čaj travara.

Danas će više riječi biti o koprivi koju zovu i „jesenjom infuzijom“ upravo zato što podiže energiju i jača organizam što je posebno značajno u prelaznom periodu, to jeste u toku jeseni koja može biti i veliki šok za organizam nakon toplog ljeta.

Puna je željeza

Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa, te se svrstava u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom, fosforom…Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide.

Pročitajte još

Kopriva je najpoznatija kao prirodni lijek protiv anemije (malokrvnosti). Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospješuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Detoksikuje

Poslije bogate praznične trpeze, čaj od koprive će pročistiti krv i ojačati organizam. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate, med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi.

Odlična je za jetru

U narodnoj medicini kopriva ima veoma široku upotrebu: koristiti se za liječenje reumatskih oboljenja i gihta, kod oboljenja jetre, slezine, bolova u želucu, kod akni i ekcema, opadanja kose, za probavu, za zaustavljanje krvarenja, kod glavobolja, nesanice i nervoze…

Pored čaja, koristite koprivu da napravite ukusna i zdrava jela poput salata, čorbi i pita, prenosi N1.