Zdravlje

Ovih pet biljnih čajeva važe kao najbolji za probavu

Mnoge zdravstvene (i probavne) probleme možemo riješiti na prirodan način.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Vjeruje se da nekoliko organskih biljnih čajeva učinkovito pomaže kod mučnine, zatvora, probavnih smetnji i drugih zdravstvenih tegoba. Srećom, većina ih je široko dostupna i lako ih je napraviti. Upoznajmo ih zajedno u nastavku!

Najčešći uzroci neugodnog zatvora i probavnih problema su sjedalački način života, malo vježbanja, prehrana siromašna vlaknima i dehidracija zbog premalog unosa tekućine. Ukoliko vas muče probavni problemi, pokušajte razmisliti o kvaliteti prehrane i dnevnom unosu tekućine, piše Tvornica zdrave hrane.

Uključite u prehranu što više hrane bogate vlaknima (voće, povrće, sjemenke) i biljne čajeve koji stimuliraju probavni sustav i pomažu u ublažavanju zatvora.

Iako čaj neće moći izliječiti ozbiljnije bolesti, može vam pružiti prijeko potrebno olakšanje kada vas muče gastrointestinalne tegobe. Bilo da patite od kroničnih želučanih tegoba ili samo tražite olakšanje nakon obilnog obroka, čaj može biti sjajan način da pomognete vašoj probavi i umirite želudac – na potpuno prirodan način. Topli biljni čajevi blagotvorno djeluju na probavu, pomažući tijelu da metabolizira “tešku” hranu i otkloni nadutost.

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji su posebno korisni kada je u pitanju probava. Uvijek osluškujte svoje tijelo i vrlo brzo ćete shvatiti koji čaj vam najbolje odgovara.

Čaj od paprene metvice

Paprena metvica, zelena biljka iz biljke Mentha piperita, dobro je poznata po svojem osvježavajućem okusu, ali i sposobnosti da učinkovito umiri želučane tegobe. Studije na životinjama i ljudima pokazale su da mentol, spoj u paprenoj metvici, poboljšava probavne smetnje. Ulje i čaj paprene metvice ponekad se koriste za poboljšanje sindroma iritabilnog kolona (IBS), upalnog stanja koje zahvaća debelo crijevo i može uzrokovati bol u želucu, nadutost, plinove i druge neugodne simptome. Za pripremu čaja od paprene metvice potopite 7-10 svježih listova paprene metvice ili 1 vrećicu čaja od metvice u 1 šalicu (250 ml) prokuhane vode, neka tako odstoji 10 minuta prije no što ga procijedite i popijete.

Čaj od đumbira

Đumbir, znanstveno poznat kao Zingiber officinale, cvjetnica je porijeklom iz Azije. Njegov podzemni dio stabljike koristi se kao začin u kuhinjama diljem svijeta. Čaj od đumbira stoljećima se koristi u narodnoj i ajurvedskoj medicini, ima snažno protuupalno djelovanje i može pomoći u smirivanju želučanih tegoba, a učinkovito pridonosi poboljšanju zdravlja probavnog sustava.

Spojevi u đumbiru, poznati kao gingeroli i shogaoli, mogu pomoći u poticanju kontrakcija i pražnjenja želuca. Đumbir može pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti, plinova ili probavnih smetnji. Za pripremu čaja od đumbira, kuhajte 2 žlice (28 grama) narezanog korijena đumbira u 2 šalice (500 ml) vode 10-20 minuta prije nego što ga procijedite i popijete. Također možete potopiti vrećicu čaja od đumbira u 1 šalicu (250 ml) prokuhane vode na nekoliko minuta. Dokazano je da đumbir ublažava mučninu i povraćanje te može pomoći kod drugih probavnih problema.

Čaj od korijena bijelog sljeza

Sljez je ljekovita biljka koja raste na području srednje Europe i zapadne Azije. Iako se koriste svi dijelovi biljke od listova do cvjetova u narodnoj medicine najpoznatiji je korijen biljke. Ljekovito svojstvo sljeza je sluz koja se najviše nalazi u korijenu biljke. Polisaharidi iz korijena bijelog sljeza mogu potaknuti proizvodnju sluzi koja oblaže sluznicu probavnog trakta, pružajući olakšanje pri brojnim probavnim tegobama.

Osim povećanja proizvodnje sluzi, korijen bijelog sljeza može imati antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju razine histamina, spoja koji se oslobađa tijekom upale. Kao rezultat toga, može zaštititi od čira. Za pripremu čaja od korijena bijelog sljeza pomiješajte 1 žlicu (14 grama) osušenog korijena bijelog sljeza s 1 šalicom (250 ml) prokuhane vode. Pustite da odstoji 5-10 minuta prije nego što ga procijedite i popijete. Čaj je najbolje jednom do dva puta dnevno po jednu šalicu.

Čaj od kamilice

Kamilica ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje uma, duha i tijela, a djeluje i kao probavni stimulans. Ublažava simptome loše probave: grčeve, nadutost, proljev, zatvor. Kamilica je umirujući, prirodno slatki biljni čaj koji je ukusan sam ili kada se pomiješa s drugim biljem i začinima. Dokazano je da kamilica smanjuje simptome refluksa kiseline, sprječava nadutost i plinove te doprinosi cjelokupnom zdravlju probavnog sustava. Ova nježna biljka smiruje i jača organizam i može pomoći u postizanju tjelesnog i mentalnog blagostanja. U narodnoj medicini koristi se stotinama godina, a poznato je njezino snažno terapeutsko djelovanje.

Čaj od koprive

Kopriva je jedna od divljih biljaka, poznata kao “moćni korov”, a prepoznatljiva je po svojim blagotvornim utjecajima na zdravlje cijelog organizma. Kopriva sadrži kalciji, kalij, željezo, fosfor, te vitamine A i C i organske kiseline. Uz to, bogata je i flavonoidima koji odlično djeluju na rad cjelokupnog organizma. Čaj od koprive odličan je za čišćenje organizma, a odličan je izbor i kod probavnih problema. Naime, kopriva pospješuje proces detoksikacije organizma i pomaže u izlučivanju viška vode bez gubitka vitalnosti i energije. Za pripremu čaja od koprive 1 čajnu žličicu čaja prelijte s 2 dcl vode ( 100°C ), pustite da odstoji 5-10 minuta te procijedite.