BiH

Helez i Goganović primili direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generala Adamczaka

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za upravljanje resursima Aleksandar Goganović sastali su se s direktorom Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a general-pukovnikom Januszom Adamczakom, koji boravi u službenom posjetu Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Na sastanku je razgovarano o aktualnim aktivnostima MO i OS BiH te razmjenjeni stavovi o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Europi, kao i implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju. Ministar Helez je gostu iz NATO-a posebno zahvalio na angažmanu NATO-članica po pitanju projekta izgradnje obrambenih kapaciteta BiH te naglasio potrebu modernizacije Oružanih snaga BiH, ali i nastavka misije EUFOR-a u BiH.

Helez je iznio prijedlog i da OS BiH, kao oružana sila čiji pripadnici među rijetkima u svijetu provode deminiranje po izuzetno strogim standardima humanitarnog deminiranja, predvode aktivnosti deminiranja u ratom zahvaćenoj Ukrajini, kad se za to steknu uvjeti. U tom pogledu želio bi ojačati ulogu Središta za protuminsko djelovanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava OS BiH.

„Svaka suradnja s NATO-om pomaže nam da podignemo svoje sposobnosti, a u euroatlantskim integracijma vidim jedini pravi put, koji nema alternativu za sve nas u BiH. Uvjeren sam da je to stav većine naših građana,“ rekao je ministar obrane Helez.

Zamjenik ministra Goganović naglasio je opredjeljenost suradnji s NATO savezom, kako je to definirano Programom reformi, te naglasio potrebu za produženjem misije EUFOR-a, čija je velika uloga u izgradnji sigurnog okružja u BiH. Goganović je izrazio i zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH usvojilo strukturu generalskog zbora, koje je dostavilo Ministarstvo obrane BiH, te izrazio nadu da će do kraja godine biti imenovani novi generali.

General Adamczak je istaknuo kako je NATO posvećen međusobnom dijalogu i praktičnoj suradnji s BiH. On se izuzetno pohvalno izrazio o nedavnoj pomoći OS BiH u poplavama pogođenoj Sloveniji te pozdravio ideju da BiH predvodi projekte deminiranja u Ukrajini. No naglasio je da će o tome odlučivati sami Ukrajinci. General Adamczak je istaknuo opredjeljenost NATO-a za realizaciju paketa pomoći za izgradnju obrambenih kapaciteta BiH (DCB), kao i dalji razvoj interoperabilnosti OS BiH s vojskama NATO članica.

Na kraju sastanka sugovornici su izrazili i zadovoljstvo što će naredne godine BiH biti domaćin dva značajna događaja pod pokroviteljstvom NATO-a – Partnerske koordinacijske konferencije i NATO-vog partnerskog simpozija.

Na sastanku su sudjelovali i zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnici ministra obrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, direktor odjela za zajedničku sigurnost Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a general-bojnik Tiberiu Serban, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba i predstojnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić

Prihvati notifikacije