BiH

Helez: Niko se ne treba bojati modernizacije i opremanja Oružanih snaga BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem danas je u službenu posjetu primio ministra odbrane Kraljevine Norveške Nj.E. Bjørna Arilda Grama, koji je došao u posjet BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Teme razgovora su bile bilateralna saradnja dvije zemlje, s posebnim osvrtom na proces euroatlantskih integracija i ulogu Ambasade Kraljevine Norveške, kao kontakt ambasade za saradnju BiH s NATO savezom.

Ministar Helez je upoznao kolegu Grama s aktivnostima koje provode MO i OS BiH kada je u pitanju euroatlantski put naše zemlje, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju uvjeta sadržanih u 14 prioriteta Europske unije, koji su postavljeni za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU. Ministar je u razgovoru još jednom naglasio da euroatlantski put naše zemlje nema alternative i da će institucije naše zemlje, a posebno MO i OS BiH nastaviti put reformi koje vode ka punopravnom članstvu i u NATO i u Europsku uniju.

Pročitajte još

Ministar Helez je zahvalio kolegi Gramu na pomoći koju Norveška pruža razvoju OS BiH kroz projekte učenja engleskog jezika, pomoći u opremi za nadzor i uništavanje nestabilnog streljiva i viškova minsko-eksplozivnih sredstava te izgradnji integriteta i podizanju razine obuke.

Ministar Gram je u razgovoru iskazao punu potporu Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih strateških vanjsko-političkih ciljeva, ta kazao da će norveško veleposlanstvo u BiH i dalje stanovnicima BiH ukazivati na korist i značaj punopravnog članstva u NATO savezu.

On je najavio i dalju pomoć u jačanja obrambenih kapaciteta BiH, potporu u suočavanju sa suvremenim prijetnjama, uključujući i kibernetičke prijetnje te financijsku pomoć Središtu za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC), kao i programe promoviranja ravnopravnosti spolova u OS BiH.

Ministar Helez je posebno skrenuo pažnju na potrebu za pomoć u modernizaciji OS BiH borbenim sredstvima, kako u tome BiH nebi zaostajale za drugim zemljama regije.

„Niko se ne treba bojati modernizacije i opremanja Oružanih snaga BiH. Podsjećam da Bosna i Hercegovina u svojoj povijesti nikada nikog nije napala, niti i namjerava,“ naglasio je Helez.

Zamjenik ministra Goganović je naglasio da je dosadašnja saradnja s Kraljevinom Norveškom uspješna i izrazio nadu da će tako biti i u narednom periodu.

Prihvati notifikacije