On je tako prilikom jednog televizijskog gostovanja pričao i o efektima maslinovog ulja, koje je najzastupljenije u mediteranskoj kuhinji, ali je popularno i na našim prostorima, a nerijetko je dio recepata koji se koriste kao narodni lijekovi. Kako je objasnio prof. dr Perišić, još je i njegova baka pila maslinovo ulje zbog antizapaljenskog dejstva po kojem je poznato.
– Dvije kašike maslinovog ulja, u antiinfektivnom svojstvu ima dejstvo kao da ste popili protivupalni lijek! Ako unesete svakog dana dvije kašike maslinovog ulja, to je kao da ste uzeli ibuprofen, i to 500 miligrama – rekao je on u Jutru TV Prva.
Prema njegovim riječima, za maslinovo ulje, za razliku od raznih drugih stvari kao što su čajevi ili jabukovo sirće, nije važno kada ćete ga uzeti – da li ujutro, tokom dana ili prije spavanja, odnosno prije ili poslije obroka.
– Svejedno je da li ćete maslinovo ulje unijeti u salati, na prazan stomak, ujutru, popodne, glavno je da dobijete tu dozu. Dejstvo je antiupalno kao da ste uzeli 500 miligrama ibuprofena. Naš organizam je u permanentnom stanju upale, čim imamo upale odmah smo u riziku od bolesti – naglašava on.
Kako ističe dr Perišić, treba izbijegavati ulje koje izgleda bistro i providno, dok su najbolji izbor djevičansko i ekstra devičansko maslinovo ulje.
– Pitao sam jednog uvoznika, iz Grčke i Italije donosi ulje, samo da piše virgin. To je integralno ulje, a ona bistrina, ulje kroz koje možete da gledate, ne kupujte to – kaže on, piše Glossy.