Flavonoidi su grupa fitohemikalija koji se prirodno javljaju u biljkama. Važni su za ljudsku ishranu, jer se povezuju sa različitim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje rizika od različitih bolesti, poput srčanih oboljenja i upala. Voće koje sadrži raznolik spektar flavonoida može biti korisno za održavanje zdravlja, navodi savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Teodor Prvulović.
Ipak, koliko su važni za ljudski organizam, toliko su važni i za biljke koje ih sadrže.
“Igraju važnu ulogu u biljkama kao antioksidansi, zaštita od stresa, oprašivanje, boje cvjetova i plodova i u odbrani od štetočina. U voćkama, flavonoidi su prisutni u različitim koncentracijama i varijacijama zavisno od vrste”, napominje ovaj stručnjak iz PSSS Negotin.
Koji se nalaze u voću?
On daje nekoliko primjera flavonoida koji se često nalaze u voćkama, kao i za šta su značajni:Kvarcetin je jedan od najpoznatijih flavonoida i nalazi se u raznim voćkama kao što su jabuke, trešnje, jagode i grožđe. Ima snažno antioksidativno djelovanje i može doprinijeti zaštiti tijela od oksidativnog stresa.
Kaempferol je još jedan flavonoid koji se može naći u voćkama kao što su jabuke, jagode, grožđe i trešnje. Također ima antioksidativno djelovanje.
Katehini su flavonoidi koji se često nalaze u voćkama poput jabuka, grožđa i trešanja, ali su najpoznatiji po svom prisustvu u čajevima, posebno u zelenom čaju. Poznati su po svojim blagotvornim efektima na zdravlje srca i cirkulaciju.
Antocijani su odgovorni za crvenu, plavu ili ljubičastu boju mnogih voćaka, uključujući borovnice, maline i crne ribizle. Povezuju se sa antioksidativnim svojstvima i pozitivnim efektima na zdravlje krvnih sudova, piše Agroklub.