Politika

Dodik u Trebinju: Mnoge aždaje samo čekaju da nas progutaju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da RS ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

FOTO: MDODIK.OFFICIAL/INSTAGRAM
FOTO: MDODIK.OFFICIAL/INSTAGRAM

Povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS, Dodik je rekao će će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon s istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi, ako se bude ukidao.

“Antiustavna institucija”

– RS će se odsudno boriti. Pošto je poništen prethodni zakon, donijet ćemo novi jer nema drugog načina borbe – rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Dodik je naglasio da BiH nije nadležna ni za kakav segment kada je riječ o imovini, a Ustavni sud BiH je antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obavezujuće.

– Nema nijedne zemlje na svijetu u kojoj se decidno kaže da su odluke ustavnog suda obavezujuće već je to predviđeno za nedorečene, propale, nedovršene zemlje – rekao je Dodik.

Ukoliko takve aktivnosti budu rigorozne, Dodik je naglasio da će izazvati takvu reakciju u RS koja će dovesti do toga da ona neće ostati u BiH jer RS nisu potrebni takav sud i pravo koje niko ne poštuje.

Dodik tvrdi kako je očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče RS i da hoće da problematizuje sve što je Ustavom i Dejtonskim sporazumom dato RS.

– To su špekulanti koji su ovdje došli, stranci i dva muslimana koji ne podnose RS – rekao je Dodik, istakavši da su oni dio projekta da se omalovaži svaka nadležnost RS.

Podsjeća da je RS ranije oduzet finansijski sistem, da je derogiran, a sada se dolazi do imovine.

Dodik je napomenuo da odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o tome nije objavljena u Službenom glasniku, da nije valjana i neće se primjenjivati.

– Ne može takav luzer kao on da zadire u ustavne nadležnosti – istakao je Dodik i podsjetio da se nijedan visoki predstavnik, čak ni Paddy Ashdown, nije usudio da zadire u ustavnu materiju, a da nelegalni to pokušava.

“Povratak ustavnim nadležnostima”

Dodik je pozvao na povratak ustavnim nadležnostima i dodao da će takve osobe, kad se formira nova vlast u RS poslije izbora, biti proglašavane personama non grata.

– Kako da prihvatite da dođe neki Nijemac ili sudija Njemica da to uradi? Ko su oni i zašto su ovdje već pet godina – upitao je Dodik.

Podsjetio je da ništa ne bi postojalo od RS da se njena vlast u prethodnom periodu nije konstantno borila za interese RS, te da je potrebno kompletno jedinstvo i rukovodstvo koje se neće međusobno svađati već rješavati probleme.

– Samo jedinstven odnos institucija RS je neophodan jer nije svejedno kada Narodna skupština jednoglasno donese neke važne odluke – rekao je Dodik.

Izrazio je uvjerenje da će institucije vlasti tako funkcionisati nakon izbora i pozvao narod da o tome dobro razmisli.

– Ako ovi izbori pokažu da je bila volja naroda da se različite, nepomirljive strukture uključe u sistem vlasti, to će dovesti do destabilizacije RS, a u destabilizaciji imamo mnoge aždaje koje samo čekaju da nas progutaju. Zato se jedinstvo mora obezbijediti – upozorio je Dodik.

Dodao je da neke paraevropske strukture pokušavaju nametnuti kako će se proizvoditi i trgovati strujom i da traže da se ograniči rad termoelektrana, dok se u Njemačkoj aktiviraju.

Zbog toga, kako je rekao, RS mora da vodi računa o sebi i uzdati se samo u svoje snage i jedinstvo.

Prihvati notifikacije