Politika

Hrvatski mediji: Stranke sa sjedištem u Sarajevu otvorile vrate Dodiku za ulazak u vlast na državnom nivou

Čelniku Republike Srpske Miloradu Dodiku otvorena su vrata za ostanak na vlasti na državnoj razini u BiH nakon što je skupina zastupnika u parlamentu RS, koji dolaze iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, u utorak praktički omogućila kontrolni paket u Domu naroda parlamenta BiH, piše Jutarnji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dileme o tome ko će uz HDZ BiH i blok dosadašnjih opozicionih bošnjačko-građanskih stranaka biti dio vlasti na razini države sa srpske strane praktički su otklonjene nakon sastanka zastupnika u Narodnoj skupštini RS iz kluba pod nazivom “Pokret za državu” s Dodikom u Banjoj Luci.

“S nama niko nije razgovarao”

O glasovima pet zastupnika iz tog kluba ovisi hoće li Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imati četiri od pet zastupnika u klubu Srba u Domu naroda državnog parlamenta, što je većina koja omogućava apsolutnu kontrolu nad zakonodavnim procesima pa time i nad radom izvršne vlasti.

Zastupnik “Pokreta” Sevlid Hurtić nakon tog sastanka kazao je kako njegov klub neće poduprijeti dva kandidata za Dom naroda koje su istaknule opozicione Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP).

“S nama niko iz opozionih (srpskih) stranaka nije razgovarao, uvijek su tražili nekog drugog, slali su poruke ljudima koji ne odlučuju i ne glasaju”, kazao je Hurtić novinarima nakon konzultacija s Dodikom.

Istaknuo je kako “Pokret” ostaje pri tome da ima svog kandidata za državni Dom naroda, iako je jasno da za njega neće glasati SDS i PDP pa će zbog “rasipanja” glasova ta dva bloka četiri od pet mjesta u Domu naroda pripasti SNSD-u.

Dodik je ustvrdio kako od “Pokreta” uopće nije tražio da glasaju za kandidate SNSD-a te da poštuje što god oni odluče.

“Pokret za državu”, kojega čini šaroliko društvo zastupnika iz SDP-a, Demokratske fronte (DF) ali i Stranke demokratske akcije (SDA), od Dodika je zatražio da im kao protuuslugu osigura mjesto zamjenika predsjednika parlamenta RS te jednu ministarsku poziciju u entitetskoj vladi.

Koalicija sa Dodikom, iako su se “kleli” da to ne bi nikad uradili

Time praktično ulaze u koaliciju s Dodikom iako su u centralama njihovih stranaka u Sarajevu ranije najavljivali kako žele uspostaviti vlast bez SNSD-a.

Iz HDZ-a su pak tokom dosadašnjih pregovora otvoreno zagovarali Dodika kao partnera.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i SDP BiH Nermin Nikšić bi, u ime blokova koje čine hrvatske odnosno bošnjačko-građanske stranke, u petak u Sarajevu trebali potpisati dokument o programskoj suradnji. Odmah nakon toga trebao bi početi proces uspostave nove vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. oktobra, koji su najveću bošnjačku stranku SDA poslali u opoziciju u naredne četiri godine.

Dodik je u utorak kazao da njegova stranka ne dijeli programske vrijednosti sa strankama iz Federacije, ali je pripravna na saradnju.

“SNSD sigurno neće potpisivati nikakav programski niti koalicijski sporazum. RS po ustavu pripada određeni broj mjesta (u državnoj vlasti)”, kazao je Dodik dodajući kako je suradnja moguća jedino ako niko nikog ne koči ističući ipak kako isključuje mogućnost članstva BiH u NATO-u, zaključuje Jutarnji.

Prihvati notifikacije