Politika

Dodik podnio prijavu protiv Schmidta u Banjaluci, oni je proslijedili u Sarajevo

Prijava koju je Okružnom javno tužilaštvu Banjaluka podnio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik protiv Christiana Schmidta proslijeđena je na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, rečeno je Srni iz Okružnog tužilaštva.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka rečeno je da je navedena prijava proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo 16. augusta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je u julu krivične prijave protiv Schmidta zato što se neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika i protiv direktora “Službenog lista BiH” Dragana Prusine, jer je omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika.

“Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN”, naveo je tada Dodik.

On je rekao da se Schmidt, u namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je istakao da je Schmidt time počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

“Protiv Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor Službenog lista BiH, svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH.