BiH

Američka ambasada se oglasila o Dodikovoj najavi hapšenja Christiana Schmidta

"Ovo je namjerni napad..."

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Američka ambasada u BiH

“Nepromišljene i sulude” tvrdnje predsjednika bh- entiteta Repubilke Srpske Milorada Dodika o statusu i ovlasti Visokog predstavnika su “neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao putu izolacije”, navela je američka ambasada u saopštenju na Twitteru.

“Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet Republika Srpska i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna. Ovo predstavlja još jedan namjerni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH“, naveli su iz američke ambasade.

Podsjetili su da je Visoki predstavnik odgovoran za “nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”.

Pročitajte još

“Dodikove nepromišljene prijetnje i sulude tvrdnje o statusu i ovlasti Visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem“, naveli su.

Podsjetimo, Dodik je nedavno najavio pripremanje uredbe o hapšenje i deportaciji Christiana Schmidta iz Republike Srpske.