Politika

Ima li Dodik ovlasti da najavljene zabrane upućene Schmidtu provede u djelo

Nastavlja se saga Milorad Dodik protiv visokog predstavnika.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Najnoviji način njegove borbe je zabrana zadržavanja Christiana Schmidta na području ovog entiteta. Visoki predstavnik poručio je da će svakako doći u RS na dogovorene sastanke, uz upozorenje Dodiku da može snositi posljedice, prenosi Federalna.

Postavlja se pitanje ima li Dodik ovlasti da najavljene zabrane provede u djelo.

Snositi posljedice

Nakon odluke o neprovođenju odluka visokog predstavnika u RS, Dodik je otišao korak dalje. Kaže dao je uputu MUP-u RS o postupanju ukoliko Schmidt dođe na područje ovog entiteta. Iz MUP-a RS nisu odgovorili na upit. Ranije je najavljena njegova deportacija ukoliko se bude odlučio zadržati, a ako želi samo proći – to će moći uz pratnju. Međutim, visoki predstavnik kaže da će svakako doći na najavljene sastanke u RS te poručuje Dodiku da može snositi posljedice. Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim ionako uživam imunitet i pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlaštenja da daje upute policiji. Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke – rekao je Schmidt.

Stranci koji borave u BiH i imaju diplomatski status, kao visoki predstavnik, regulišu ga putem Diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih poslova BiH, prema kojem moraju uživati sva prava.

– Gospodin Schmidt je njemački državljanin, koji ovdje nezakonito boravi i želim ovim putem jasno da kažem da ga ni ministar sigurnosti BiH ne poštuje – rekao je Dodik.

Reakcije međunarodne zajednice

Podršku Schmidtu i upozorenja Dodiku, uz domaće političare iz Federacije, uputila je Ambasada SAD u BiH, ali i State Department te Delegacija Evropske unije, kao i specijalni ambasadori Velike Britanije i Njemačke, Stuart Peach i Manuel Sarrazin – svakako naglašavajući da su Dodikove najave o deportaciji Schmidta sa područja RS neustavne.

– Visoki predstavnik je imenovani zvaničnik međunarodne zajednice i ima puno pravo da slobodno putuje unutar Bosne i Hercegovine, a ove izjave ne samo da su pogrešne i ne samo da dalje potiču podjele u BiH već predstavljaju i zapaljivu retoriku koju svakako osuđujemo – kazao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo, pojašnjava kako vlasti RS, uključujući predsjednika, nemaju bilo kakvo pravno uporište u bilo kojoj entitetskoj normi kada je u pitanju kretanje – ulazak i izlazak – i boravak stranaca u BiH. Entiteti u BiH, ističe on, nemaju nikakve ingerencije nad strancima – to imaju samo državni organi Bosne i Hercegovine.

Velika zaštita

A Ustav BiH propisuje da BiH i entiteti neće ometati slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala. U Ustavu RS navedeno je da sloboda nikome ne može biti oduzeta ili ograničena, osim ako je to utvrđeno zakonom. Ni ovlasti predsjednika RS ne navode ovu mogućnost. Dodik kao predsjednik zakone ili odluke može samo predlagati. Ovakvo postupanje prema jednom diplomati svakako bi izazvalo skandal, kažu upućeni, a posebno jer visokog predstavnika štite snage iz njegove matične države.

– Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka, napominje kako je praksa bila da svaki visoki predstavnik u svom neposrednom osiguranju ima uposlenike zemlje iz koje dolazi. To bi bio jedan i diplomatski skandal i uništio bi i u dobroj mjeri ugled Bosne i Hercegovine u okviru međunarodne saradnje – upozorava Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

Schmidtu zaštitu zbog diplomatskog statusa pružaju i domaće agencije. Pitanje svih stranaca koji borave u BiH tretiraju Zakon o strancima i Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, a ni u jednom nije navedena mogućnost protjerivanja iz jednog u drugi entitet. Christian Schmidt, jasno je, ima diplomatski imunitet i ovlasti kojima kao njegovi pojedini prethodnici može smijeniti nekog od domaćih političara. A ovlasti Dodika da najavljene zabrane provede u djelo – svakako su upitne.

Prihvati notifikacije