Politika

Schmidt najavio dolazak u RS: "Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke"

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za njemački medij FAZ se osvrnuo na prijetnje hapšenjem od strane predsjednika RS Milorada Dodika ukoliko se pojavi na području tog entiteta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Upitan da li će se u narednom periodu pojaviti na području RS, on je odgovorio potvrdno.

Gubljenje ugleda

“Tamo imam termine u narednih nekoliko dana i sedmica, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tjera svoje sebične ludosti”, poručio je Schmidt.

Pročitajte još

Upitan da li će njegov dolaskom Dodik izgubiti ugled među pristalicama, Schmidt odgovara:

“Tada će njegove pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro”.

Ima imunitet

Na pitanje o ovlaštenjima Dodika da hapsi, visoki predstavnik ističe da je zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom, da uživa imunitet i da stoga Dodik nema ovlaštenja. Osvrnuo se i na krivičnu prijavu Dodika protiv njega.

“Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u RS, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke”, odgovorio je Schmidt.