Svijet

Borrell: Situacija u Gabonu i zapadnoj Africi veliko pitanje za EU

Ministri odbrane zemalja Evropske unije razgovarat će o situaciji u Gabonu, rekao je u srijedu visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, dodajući da bi državni udar, ako bude potvrđen, stvorio još nestabilnosti u regiji, prenosi Reuters.

FOTO: JUAN IGNACIO RONCORONI/EPA
FOTO: JUAN IGNACIO RONCORONI/EPA

Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u srijedu i rekla da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

Ako se ovo potvrdi, to je još jedan vojni udar koji povećava nestabilnost u cijelom regionu – rekao je Borrell, govoreći na sastanku ministara odbrane EU u Toledu.

Cijelo područje, počevši od Centralnoafričke Republike, pa Malija, pa Burkine Faso, sada Nigera, možda Gabona, nalazi se u veoma teškoj situaciji i svakako ministri… moraju duboko razmisliti o tome šta se tamo dešava i kako možemo poboljšati našu politiku u odnosu na ove zemlje – rekao je on.

Ovo je veliko pitanje za Evropu,” dodao je.

Znakovi državnog udara u Gabonu dolaze samo nekoliko sedmica nakon što su pripadnici predsjedničke garde u Nigeru preuzeli vlast i uspostavili huntu.

Prihvati notifikacije