Svijet

Bivši predsjednik Rusije: Želimo stvaranje demilitarizovanih tampon zona unutar Ukrajine

Rusija želi da stvori demilitarizovane tampon zone unutar Ukrajine oko oblasti koje je aneksirala, saopštio je bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, naglasivši da bi možda bilo neophodno da se progura dublje u Ukrajinu ukoliko se takve zone ne mogu uspostaviti.

FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Medvedev rekao je da su Rusiji potrebni demilitarizovani koridori oko oblasti na koje polaže pravo nad kojima Ukrajina kaže da nikada neće prihvatiti rusku kontrolu, prenosi Reutres.

“Moramo da ostvarimo sve ciljeve koji su postavljeni da zaštitimo naše teritorije, odnosno teritorije Ruske Federacije”, rekao je Medvedev, koji je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, u intervjuu ruskim medijima objavljenom na Telegramu.

Moramo da “izbacimo sve strance koji su tamo u širem smislu te riječi, stvorimo tampon zonu kojom se neće dozvoliti upotrebu bilo kakvog oružja koje deluje na srednjim i kratkim udaljenostima, odnosno 70 – 100 kilometara”, rekao je Medvedev.

Rusija bi morala da gura dalje u Ukrajinu ako takve zone ne budu uspostavljene, rekao je Medvedev, kazavši da mogu zauzeti Kijev ili čak zapadnoukrajinski grad Lavov, dok Ukrajina tvrdi da nikada neće prihvatiti rusku okupaciju svoje zemlje.

Prihvati notifikacije