Kultura

Bh. radio Malmö obilježava 27 godina rada

Bosanskohercegovački radio u Malmöu, u Švedskoj obilježava 27 godina od početka rada. Počeo je sa emitovanjem 30. novembra 1995. godine i u njegovom radu je učestvovalo više od 3.100 gostiju.

FOTO: BOSANSKOHERCEGOVACKI RADIO MALME/FACEBOOK
FOTO: BOSANSKOHERCEGOVACKI RADIO MALME/FACEBOOK

Riječ je o nezavisnom radiju, čija je osnovna težnja da informiše Bosance i Hercegovce o aktuelnim zbivanjima u domovini, Švedskoj i svijetu, a u fokusu je bila i promocija bh. kulture i istorije.

– Jedan od važnih ciljeva programske politike je i afirmacija uspjeha naših građana, kako u Švedskoj tako i šire. Kvaliteti programa ovog radija doprinos daju i slušaoci koji u svakoj emisiji imaju mogućnost da se jave direktno, posebno u prilikama kada se i gosti nalaze u studiju. Oni svojim pitanjima nadopunjuju razgovor i daju posebnu kreativnost, te doprinose otvorenosti samog programa – navode iz BH radija Malme.

Glavni i odgovorni urednik je Miralem Pervizović, koji je prije rata 15 godina radio na Radiju Banjaluka.

– U proteklih 27 godina, ovaj radio je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama i uvijek je bio na usluzi svima onima koji su tražili pomoć od njega. Naša pomoć nikada nije izostala – poručio je Miralem Pervizović.

Gosti Bh. radija Malme bili su ugledni političari, kulturni radnici, sportisti, umjetnici: Ejup Ganić, Nedžad Ibrišimović, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Bogić Bogićević, Abdulah Sidran, Safet Zec, Dino Merlin, Halid Bešlić, Goran Bregović, Sulejman ef. Bugari i mnogi drugi.

Radio se sam finasira i angažiranje u njemu je volontersko, a do sada, ističe Pervizović, nije dobijao finansijsku pomoć za svoj rad – kako od strane švedskih tako i bh. institucija ili vlasti. Samo povremeno su stizale pojedinačne uplate i donacije slušalaca, o čemu postoji stalna evidencija na web stranici koja je transparentna i dostupna.

Bosanskohercegovački radio Malme (emisiju na bosasnkom jeziku) zainteresirani mogu slušati širom svijeta, posredstvom webradia preko kompjutera, tableta ili pametnih telefona. Emisija se emituje uživo svake nedelje od 11.00 do 13.00 sati.

Prihvati notifikacije