Magazin

Zbog Eurosonga porastao interes putnika za Malmo

Takmičenje za pjesmu Eurovizije, najveće u svijetu te vrste, održava se u Malmou od 7. do 11. maja.

FOTO: UNSPLASH/ JOHN FLYGARE
FOTO: UNSPLASH/ JOHN FLYGARE

Groznica koja prati takmičenja za pjesmu Eurovizije utjecala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malmö za 176 posto u periodu između septembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska kompanija za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Takmičenje za pjesmu Eurovizije, najveće u svijetu te vrste, održava se u Malmöu od 7. do 11. maja, nakon što je švedska pjevačica Loreen pobijedila na prošlogodišnjem takmičenju u Liverpoolu. Očekuje se da će Eurosong u treći po veličini švedski grad privući oko 100.000 posjetitelja.

Pročitajte još

I pretraga putovanja za Kopenhagen, manje od 50 kilometara udaljen od Malmöa, u istom je periodu porasla za 34 posto, objavio je eDreams.

Najzainteresiraniji za putovanje na takmičenje su turisti iz Francuske. Oni čine gotovo petinu ukupnog broja osoba koje su pretraživale stranice o mjestu takmičenja i o ostalim gradovima, a slijede ih Njemačka i Sjedinjene Države, podaci su španske kompanije, prenosi Index.

Eurovizijsko takmičenje održava se u dijelu turističke sezone u kojemu se obično manje putuje, između Uskrsa i početka ljetnih praznika.