Jet set

Zbog teksta pjesme Izraelu prijeti izbacivanje s Eurosonga

Izraelski mediji objavili su tekst pjesme October Rain, zbog koje bi ova zemlja mogla biti diskvalificirana s Eurosonga ako ne promijeni tekst koji se odnosi na Hamasov napad 7. oktobra.

FOTO: LAVANGUARDIA.COM
FOTO: LAVANGUARDIA.COM

Ranije ove sedmice izraelski mediji objavili su da je emiter odabrao pjesmu October Rain pjevačice Eden Golan da predstavlja Izrael na Euroviziji 2024. godine, a ovaj izbor pratile su brojne kontroverze.

Pročitajte još

Od srijede se saznalo da Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra zabranu pjesme jer ima politički tekst, a sada su otkriveni stihovi te je jasnije i zašto. Pjesma bi se trebala izvoditi uglavnom na engleskom jeziku, ali posljednja tri stiha su na hebrejskom i opisuju osjećaje izraelskih civila tokom Hamasovog napada.

Pjesma završava dijelom na hebrejskom koji kaže: “Nema više zraka za disanje / Nema mjesta, nema mene iz dana u dan / Svi su bili dobra djeca, svako od njih.”

Neki od problematičnih stihova su “još sam mokra od oktobarske kiše” te “sati i sati i cvijeće”, u kojem su sati referenca na trenutke 7. oktobra, kada su svakih sat vremena ginuli vojnici, a “cvijeće” su mrtvi vojnici.

Izraelski emiter jasno je dao do znanja da neće mijenjati pjesmu kako bi bila u skladu s pravilima EBU-a, čime je u potpunosti otvorio vrata potencijalnom izbacivanju s takmičenja. Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je u srijedu da javni servis Kan raspravlja s EBU-om o pjesmi uz napomenu da “što se Izraelske radiodifuzne korporacije tiče, nema namjere da se pjesma zamijeni”.

Prihvati notifikacije